El major atles del càncer s’actualitza

El projecte PanCancer Atlas, un programa d’investigació de l’institut nacional de salut dels Estats Units, ha publicat una nova classificació dels càncers que no es basa en l’òrgan on s’originen, sinó en la seva tipologia molecular.

Molts casos de càncer es deuen a l'atzar

N’han caracteritzat 33 de diferents a partir de les dades genòmiques de gairebé 11.000 pacients que un miler de científics d’arreu del món han analitzat i exposat en un dossier especial a la revista Cell.

Un d’ells és Eduard Porta, actualment investigador del departament de ciències de la vida al Barcelona Supercomputing Center (BSC), que ha participat en diversos articles en què publica la llista més actualitzada dels gens implicats en el desenvolupament del càncer –299–, entre els quals una seixantena que per primera vegada es relacionen amb tumors específics.

“La llista de gens de càncer s’ha obtingut gràcies a l’aplicació sistemàtica dels vuit millors programes bioinformàtics, amb la qual cosa disposem de l’estudi més complet que s’ha fet fins ara”, explica Porta.