El dret a morir dignament

L’Associació Dret a Morir Dignament (DMD) és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 1984, que lluita perquè el final de vida de les persones sigui d’acord amb els seus valors, prioritats i preferències. DMD ha treballat, des de la seva fundació, per millorar la capacitat de les persones de decidir lliurement en l’etapa de final de vida. Defensa la llibertat de tota persona per decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, especialment quan es pateix un deteriorament irreversible i un sofriment insuportable.

Doctor and patient.

Quan parlem de morir dignament, ens referim al dret a morir d’acord amb els valors, prioritats i preferències de cada persona. Ens referim a la dignitat com un concepte subjectiu, directament lligat a l’autonomia personal i a la llibertat individual.

Els conceptes de morir dignament i dignitat són el motiu pel qual defensem i proclamen el valor del Document de Voluntats Anticipades (DVA), mitjançant el qual disposem d’un mecanisme per deixar, de forma prèvia i amb validesa legal, el llistat de valors que cada persona consideri inherent a una vida humana “valuosa i digne de ser viscuda”.

Aquests conceptes són el preàmbul per fer de cada DVA, un document únic i personalitzat. El document de voluntats anticipades permet, de forma similar al testament de béns, deixar constància dels nostres valors i ajudar en moments difícils a facilitar les decisions tant als nostres familiars com a l’equip sanitari.

En els casos de demència la importància d’aquest document queda doblement justificada, a la seva utilitat habitual cal afegir-hi la possible pèrdua de la competència.

El DVA és un bon instrument per:

  • Fer el DVA ens beneficiarà a nosaltres perquè ens dona tranquil·litat i la percepció de mantenir un control sobre el nostre final de vida.
  • Iniciar un diàleg amb els nostres éssers estimats, explicant el per què, el com, el quan i on ens agradaria morir.
  • Explicar i confiar en el nostre equip sanitari, sigui de la sanitat pública i/o privat. Ajudarà en la feina i la salut emocional d’aquests professionals.

Tot plegat ens haurà d’ajudar, a nosaltres, a afrontar la mort, quan arribi, d’una manera més pausada, ja que els aspectes de decisió i comunicació de les nostres voluntats ja estaran ben documentats.

Continua llegint al blog

 

Article escrit per:
Glòria Cantarell, presidenta DMD Catalunya, i Montserrat Colominas, grup salut DMD Catalunya