El diagnòstic de càncer d’endometri de la Vall d’Hebron, premiat als EUA

El projecte en fase de desenvolupament d’un mètode per al diagnòstic del càncer d’endometri, que realitza l’Hospital de la Vall d’Hebron, de Barcelona, ha rebut el premi FIPSE Medical Innovator Award (Fundació per a la Innovació i Prospectiva en Salut a Espanya) , que atorga l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT en les seves sigles angleses), de Boston (Massachussets, EUA).

Quiròfan de l'Hospital de la Vall dHebron. / EL PERIÓDICO
Quiròfan de l’Hospital de la Vall dHebron. / EL PERIÓDICO

El model que desenvolupa un equip del Grup de Recerca en Ginecologia de l’hospital barceloní té com a objectiu aconseguir un model de diagnòstic molecular del càncer d’endometri que, segons els seus impulsors, serà més eficient i precís que els procediments diagnòstics actuals.

Sagnat anormal
La sospita de càncer d’endometri s’estableix quan la dona sagna de forma anormal. Per confirmar o descartar la malaltia, en l’actualitat es realitzen exàmens pèlvics i ecografies transvaginals que difícilment ofereixen un diagnòstic inqüestionable. La pacient s’ha de sotmetre per això a biòpsies d’endometri, el que implica l’ús del histeroscopio, tècnica que exigeix introduir a través del coll uterí l’instrumental que obtindrà el material a analitzar.

Els investigadors del nou recurs consideren que aquesta tècnica és excessivament invasiva, encara que el càncer d’endometri només es confirma finalment en el 5% de les analitzades. El test que perparan a la Vall d’Hebron, denominat Cemark, és “menys invasiu i ràpid” i, a canvi, proporcionarà un diagnòstic de precisió.

El càncer d’endometri és el quart més freqüent en la dona i el sisè en mortalitat. El seu diagnòstic precoç condueix a uns índexs de supervivència del 95%, mentre que si es detecta en fase avançada la probabilitat de sobervivir descendeix considerablement.

El prototip del projecte diagnòstic de la Vall d’Hebron es preveu que estigui acabat el 2019, després de la qual cosa es realitzaran els assajos clínics necessaris per aconseguir l’autorització que permetria que el producte sigui comercialitzat per al seu ús general al 2020.