El Clínic aplica amb èxit una nova tècnica d’extracció de tumors del ronyó

L’Hospital Clínic de Barcelona ha operat dos pacients amb una tècnica pionera a Europa d’extracció de tumors del ronyó. L’objectiu és minimitzar els danys al ronyó durant l’operació per evitar que pacients amb tumors difícils o funcions renals limitades hagin d’acabar a diàlisi.

Un pacient a qui han extret un tumor del ronyó a la consulta de l'Hospital Clínic / ACN (Laura Fíguls)
Un pacient a qui han extret un tumor del ronyó a la consulta de l’Hospital Clínic / ACN (Laura Fíguls)

“Des de fa anys intentem extirpar el tumor sense necessitat de treure tot el ronyó, però en pacients amb una funció renal molt limitada, si no cuidem molt la viabilitat del ronyó, els enviaríem a diàlisi. La novetat consisteix a obturar l’artèria renal, fet que acabaria matant el ronyó, però a través d’aquesta artèria introduïm uns líquids freds que preserven la viabilitat de l’òrgan metre n’extirpem el tumor”, ha explicat el cap del servei d’urologia de l’Hospital Clínic, el doctor Antonio Alcaraz.

El Clínic ha importat aquesta tècnica de metges xinesos, que havien operat una dotzena de pacients. En les nefrectomies (extirpació del ronyó) parcials, només s’extreu el tumor o el teixit malalt i s’intenta evitar l’extracció de teixit sa. La nova tècnica, però, va més enllà i, a través de la injecció d’un sèrum fred, permet que l’òrgan no pateixi danys i s’hi pugui treballar més temps per tal d’extreure millor el tumor. En paral·lel, s ‘introdueix un catèter a través de l’artèria femoral, a la cuixa, per taponar l’artèria del ronyó amb un globus.

Supervivència alta 

Segons ha explicat Alcaraz, la supervivència en el càncer de ronyó se situa entre el 70% i el 80%. La majoria dels tumors són localitzats sense haver desenvolupat metàstasi inicial i en aquests casos la supervivència pot arribar al 95%. “Si oncològicament som molt bons tractant el tumor, és una pena que enviem el pacient a diàlisi i precisament és el que volem evitar amb aquesta tècnica”, ha subratllat Alcaraz, que ha aplicat i liderat la nova tècnica al Clínic juntament amb el doctor Raúl Martos, també del servei d’urologia.

L’Hospital Clínic practica més de cent operacions cada any de càncer de ronyó i calculen que un 10% dels pacients es podran beneficiar d’aquesta tècnica. De moment ja tenen programada la tercera operació, al gener. L’única experiència mundial que hi havia fins ara d’aquesta cirurgia era d’un hospital xinès, amb el qual el Clínic ha estat en contacte.

Dos pacients operats que han evitat la diàlisi

Els dos pacients, que tenien tumors renals complexos i funcions renals limitades, es troben bé després de l’operació. “Pràcticament els hem mantingut la mateixa funció renal i no han entrat a diàlisi”, ha destacat el cap del servei d’urologia.

Un d’aquests pacients és Lluís Ocaña, que va ser operat el 5 de novembre. “Estic una mica fluix, però em trobo de conya”, ha subratllat Ocaña davant dels periodistes. “Camino, condueixo i només he de mantenir les precaucions habituals amb el que menjo i el que bec, com no passar-me amb la sal i els gasos i no beure alcohol. Això sí, m’han tret el tabac”, ha afegit.

Ocaña ha recordat quan li van diagnosticar el càncer: “El metge em va dir que tenia dues notícies, una de dolenta i una de bona: que tenia un tumor, però que era operable”. “Vaig dir molt clar al doctor de Granollers que no tenia ganes de fer diàlisi i que em deixessin tombadet. Però això suposo que ho pensem tots, que si no ens valem, preferim no ser-hi. I després, quan t’hi veus, dius «Si puc viure quatre dies més, m’hi apunto»”, ha exclamat. De moment, però, no ha hagut de fer diàlisi: “Millor, clar”.

Seguiment d’operacions en directe i 3D 

La presentació d’aquesta nova tècnica s’ha fet en el marc de l’Urofòrum, organitzat per l’Hospital Clínic i que reuneix aquest dijous i divendres els millors especialistes del món en urologia. La trobada, al paraninf de la Facultat de Medicina i Ciències Mèdiques de la Universitat de Barcelona (UB), reuneix prop de 300 professionals.

L’edició d’enguany, la quarta, compta amb cinc sessions d’operacions en directe, en què hi ha dues intervencions simultànies que mostren diferents enfocaments per a un mateix abordatge. Els participants les poden seguir amb ulleres 3D i poden interactuar amb els cirurgians que estan practicant l’operació. En acabar cada cirurgia hi ha un debat amb dos experts i el públic.