El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, ha arribat a un acord amb l’empresa Guardant Health per incorporar la seva tecnologia innovadora de biòpsia líquida. D’aquesta manera, el VHIO es convertirà en el primer centre d’investigació oncològica d’Europa que disposarà d’un laboratori amb aquesta plataforma, que proporciona resultats genòmics complets en tots els càncers sòlids a partir d’una simple extracció de sang en set dies, la qual cosa ajuda a superar les limitacions de les biòpsies de teixits perquè els pacients tinguin els millors tractaments.

Screenshot 2021-01-19 at 21.59.00

Guardant Health és una empresa de referència internacional en oncologia de precisió i la primera que va rebre l’aprovació de l’Agència Americana del Medicament (FDA, per les sigles en anglès) per al seu test amb biòpsia líquida Guardant360 CDx per a un perfil genòmic complet.

«Amb la incorporació d’aquesta tecnologia al VHIO esperem poder detectar més mutacions i altres alteracions genètiques per seleccionar millor els tractaments per a cada pacient i poder investigar noves teràpies que puguin ser efectives. També per poder determinar quins pacients poden ser candidats als diferents assajos clínics que tenim, en funció del seu perfil molecular i la seva resposta a les teràpies», afirma el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

«Amb aquesta tecnologia podrem donar més suport a la investigació clínica, per seleccionar els millors tractaments d’acord amb els perfils moleculars dels pacients amb càncers sòlids que no responen als tractaments estàndard», comenta la Dra. Ana Vivancos, cap del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO, l’equip responsable d’aquest nou servei. «Sens dubte, amb aquesta tecnologia, farem un salt important cap a la propera generació de teràpies amb medicina de precisió en oncologia», afegeix.

Per la seva banda, Helmy Eltoukhy, CEO de Guardant Health, comenta: «Ens complau anunciar aquesta associació amb el VHIO, que brindarà proves genòmiques integrals de biòpsia líquida a més pacients amb càncer a Espanya i més enll໫La nostra visió és que tots els pacients amb càncer a escala mundial tinguin accés a diagnòstics d’avantguarda per permetre millors resultats a través dels diagnòstics, una selecció de teràpies i un monitoratge més primerencs, ràpids i precisos, i aquesta associació és un pas important per aconseguir que aquesta visió es converteixi en realitat», ha afegit.

Medicina de precisió: com podem detectar més mutacions amb una analítica de sang i seleccionar millor els tractaments per als nostres pacients
La medicina de precisió cada vegada és més important per als pacients amb càncer avançat. Certes teràpies brinden millors resultats per al pacient i menys efectes secundaris que la quimioteràpia de base àmplia. Però la resposta d’un individu a un tractament donat sovint depèn del perfil genòmic del seu tumor.

L’obtenció d’informació genòmica clínicament rellevant a través d’una extracció de sang ajuda els pacients a evitar una biòpsia quirúrgica o de teixit addicional i va més enllà de les limitacions de les mostres de teixit.

Les proves de biòpsia líquida de Guardant Health s’han utilitzat àmpliament en assajos clínics –més de 150,000 proves realitzades fins ara– amb més de 200 publicacions revisades per parells que demostren els seus beneficis per als pacients. Aquestes proves les utilitzen oncòlegs de tot el món per guiar les decisions de tractament en càncers de tumors sòlids, i les companyies farmacèutiques i investigadors acadèmics en assaigs clínics per accelerar el desenvolupament de fàrmacs de medicina de precisió.