«El 40% dels càncers es poden prevenir»

El càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones. Cada dia moren 28 persones de càncer, el que equival a dir 10.000 a l’any. Si bé és cert que la incidència de la malaltia creix cada any, la investigació també ha fet possible augmentar el percentatge de supervivència.

1200_1526916198foto_909652O

De fet, aquest ha crescut a Catalunya un 7% en els darrers deu anys, i la mitjana se situa avui prop del 60%. La recerca ha fet possible conèixer millor la malaltia, i per això els experts assenyalen que hi ha maneres de prevenir fins a un 40% dels càncers.

El director de l’Institut Català d’Oncologia, Josep Maria Borràs, explica que els càncers més freqüents entre els homes són el de pròstata (amb una supervivència del 90%), el colorectal (amb un 55%) i el de pulmó (15%), mentre que en el cas de les dones el més freqüent és el de mama (90%), el colorectal (55%) i de l’endometri (76%).

Encara hi ha un 60% de tumors dels quals se’n desconeix la seva raó, però sobre la resta sí que és possible prendre mesures per, si més no, detectar-los en una fase molt inicial.

El cap d’Oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Josep Tabernero, raona que hi ha dos factors que justifiquen que cada vegada hi hagi més persones que pateixin càncer en algun moment de la seva vida: els canvis en l’alimentació i l’augment de l’esperança de vida. “Cada vegada vivim més anys, per tant, tenim més probabilitats de patir càncer”. Però aquest augment també va acompanyat d’una millora en la recerca, que fa possible que el 55% de les persones malaltes sobrevisquin a Catalunya.

Pel que fa a l’alimentació, Tabernero explica que els aliments que consumim tenen un pes important en el desenvolupament d’un càncer: “El greix altera hormonalment el nostre cos, i això es tradueix, per exemple, en una major incidència de càncer de mama entre les dones”. Algunes de les pautes de vida que podrien reduir el risc de patir càncer són: no fumar, fer activitat física, controlar el pes, limitar el consum d’alcohol, evitar l’exposició excessiva al Sol, vacunar-se i, sobretot, “fer proves de detecció precoç, com les mamografies”.
Des del 1993, a Catalunya, la mortalitat per càncer ha disminuït un 1,3% en els homes i un 2,1% en les dones anualment, comenta Tabernero. “Unes dades molt bones”, emfatitza, i assenyala que la recerca no ha de ser només enfocada als tractaments, sinó també a la prevenció. Borràs, per la seva banda, apunta que la incidència s’estabilitzarà.