El 23% de les futures infermeres catalanes es consideren preparades per ajudar a la població a deixar de fumar

L’estudi ‘Consum de Tabac en Estudiants del Grau d’Infermeria de Catalunya’ (ECTEC) ha estat realitzat entre més de 4 mil alumnes de les 15 escoles universitàries d’infermeria de Catalunya i revela la necessitat d’implementar estratègies de millora en els programes formatius del grau d’infermeria que permetin a les futures infermeres i infermers de Catalunya exercir amb efectivitat com a agents fonamentals en el control del tabaquisme de la població.

Tabac_3.jpg_1469157021

L’estudi ha estat realitzat per la Unitat de Control del Tabac de l’ICO i dirigit per la coordinadora de la Comissió de Tabaquisme del Consell d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CIIC), Cristina Martínez.

Segons l’estudi un 23,4% de les estudiants d’infermeria consideren que tenen els coneixements necessaris per ajudar a un fumador a deixar-ho de fer, però el 77,7% restant no se sent suficientment preparat. Un dèficit en els plans d’estudi d’infermeria que “cal redreçar a fi que les futures infermeres i infermers del país puguin realitzar de forma efectiva accions d’intervenció pel control del tabaquisme i disminuir-ne la prevalença”, segons Martínez.

Com s’ha realitzat l’estudi?
L’estudi ha recollit dades per conèixer aspectes com el consum del tabac i cànnabis, el compliment dels espais sense fum als campus universitaris, la percepció del rol modèlic del professional i de l’estudiant d’infermeria, i formació i coneixements en tabaquisme. Unes dades que impulsaran el treball amb les escoles universitàries d’infermeria per debatre conjuntament estratègies que es poden aplicar tant per aprofundir en els coneixements adquirits durant els estudis d’infermeria com en mesures que acompanyin als estudiants en la pròpia conscienciació i deshabituació tabàquica com a futurs professionals de la salut.

Podeu consultar la metodologia del treball i els principals resultats en el següent enllaç.

Exemple social davant els fumadors
En relació al patró de consum dels estudiants, el 31,2% dels participants eren fumadors, davant un 55,5% que no havien fumat mai i un 13,3% d’ex-fumadors. Pel que fa al consum de cànnabis, un 11% consumeix, majoritàriament, de manera ocasional. “És interessant observar com els estudiants encara no tenen adquirida la consciència que, com a futurs professionals de la salut, haurien de sonar exemple i no fumar”, explica Martínez, “només un 45,5% creuen que ells són exemple social en aquest sentit, mentre que el 63,2% manifesta que els professionals en actiu si que l’haurien de donar”.

L’estudi ha constatat que hi ha un ampli compliment dels espais sense fum als edificis docents, però el 98% manifesta que es fuma a les zones exteriors del campus universitaris. Tot i que la regulació espanyola no inclou la prohibició de fumar als espais exteriors universitaris, als Estats Units d’Amèrica més de la meitat dels campus universitaris són sense fum. Per tant, encara es pot avançar en polítiques que fomentin els entorns saludables en el àmbit docent.