Dos estudis internacionals busquen tractaments per a la leucèmia

Dos estudis internacionals en què ha participat l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), en col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) busquen millorar les possibilitats futures de pacients adults de leucèmia linfobástica aguda i de mieloma múltiple en recaiguda que no responen al tractament estàndard.

Dos estudis investiguen tractaments leucèmia

L’estudi publicat a ‘Lancet Oncology’ aquest mes, en què han participat 189 pacients adults, ha aconseguit obtenir l’aprovació de l’Agència Americana del Medicament (FDA, per les sigles en anglès) del fàrmac blinatumomab en pacients de leucèmia linfoblásica aguda de precursors B en recaiguda.

El doctor Josep Maria Ribera, especialista en leucèmia linfoblásica i cap de la Unitat d’Hematologia Clínica de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ha participat en l’estudi. L’administració de blinatumomab, un anticòs monoclonal específic, ha demostrat un índex de resposta completa del 43 per cent dels malalts.

Actualment s’estan duent a terme un estudi en fase III que compara aquest medicament amb la millor quimioteràpia de rescat que reben aquests pacients actualment per tenir l’aprovació definitiva del blinatumomab en malalts amb LAL refractària o en recaiguda.

En el segon estudi, publicat a ‘New England Journal of Medicine’ sobre la utilització de carfilzomib en la combinació de fàrmacs per als pacients de mieloma múltiple en recaiguda, s’han inclòs 792 pacients. El doctor Albert Oriol, hematòleg de l’ICO i investigador de l’Institut Josep ha format part de la investigació.

Tal i com apunten, aquesta variant “ha permès augmentar el temps de resposta al tractament fins a la següent recaiguda en més de mig any”. A més, la combinació de tres fàrmacs “no va resultar més tòxica que l’administració de dos”. Altres estudis en curs estan explorant combinacions similars, combinant fàrmacs més potents i actius i on l’eficàcia superior no es vegi contrarestada per una toxicitat superior.