Dona jove i amb baix nivell educatiu: el perfil de fumador actual

Un estudi en què ha participat l’Institut Català d’Oncologia demana als governs que orientin les mesures antitabac cap als col·lectius més vulnerables

estudi tabaquisme

Les dones joves i amb baix nivell educatiu componen el perfil de les persones que més fumen. Amb el pas del temps, aquest grup no només ha arribat a la proporció d’homes fumadors, sinó que ha acabat per superar-la. Aquestes són les conclusions d’un estudi realitzat per científics de diferents centres d’investigació, entre ells l’Institut Català d’Oncologia (ICO). L’estudi, publicat a la revista ‘Tobacco Control’, constata que el canvi va tenir lloc en un període de temps relativament curt, el que va del 1975 al 1990.

Per als autors, aquests resultats no són cap sorpresa. Afirmen que les companyies tabaqueres van centrar els seus objectius durant molts anys en aquest col·lectiu, amb agressives campanyes publicitàries dirigides específicament a les dones –com els cigarrets ‘light’– i a persones de baix nivell adquisitiu, amb productes de preu més baix.

Durant gran part del segle XX el tabaquisme va ser un hàbit associat a una determinada imatge de masculinitat. Tot va canviar en les últimes dècades del segle, quan un nombre creixent de dones van caure víctimes de l’hàbit, en molts casos perquè l’entenien com un símbol d’alliberament.

Els investigadors demanen als governs que implementin polítiques de control que tinguin en compte una perspectiva de gènere, prohibint, per exemple, la publicitat adreçada especialment a les dones. I reclamen que les polítiques i campanyes de lluita contra el tabaquisme s’orientin de forma específica als sectors de la població més vulnerables al consum d’aquesta droga.