Dia Mundial del Càncer de Pulmó 2023

junts-contra-el-cancer-dia-mundial-del-càncer-de-pulmó

Cada 17 de novembre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pulmó, jornada que té l’objectiu de visibilitzar i sensibilitzar sobre aquest tipus de malaltia que, segons xifres de l’OMS, va causar al món 1,8 milions de defuncions el 2020.

A Espanya, la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) s’estima que enguany es diagnosticaran 31.282 nous casos de càncer de pulmó, 22.266 en homes i 9.016 en dones. Pel que fa a la mortalitat, el de pulmó és el primer dels tipus de càncer amb més defuncions sumant tots dos sexes (22.438 l’any 2020). La taxa de supervivència a 5 anys és del 12,7% en homes i del 17,6% en dones.

A Catalunya, les darreres xifres d’incidència de les quals es disposen, segons el Pla Director d’Oncologia i els registres de càncer poblacionals de Girona i Tarragona del 2022, és de 3.023 nous casos de càncer de pulmó en homes i 1.098 en dones.

La principal causa per desenvolupar un càncer de pulmó és el tabaquisme, tot i que hi ha altres factors com són el fum d’altres; antecendents familiars; l’exposició a determinades substàncies com asbestos, crom, níquel, etc. al lloc de treball; l’exposició a radiacions; l’envelliment; i la contaminació de l’aire.

En els darrers anys, s’estan investigant i implementant nous tractaments per augmentar la supervivència dels pacients amb càncer de pulmó, com per exemple la immunoteràpia. Així mateix, la comunitat mèdica treballa per a la implementació de programes de detecció precoç als centres hospitalaris de l’Estat que diagnostiquin el càncer de pulmó en etapes molt primerenques.

DIÀLEG FECEC “ATENCIÓ AL PACIENT AMB CÀNCER DE PULMÓ: PRESENT I FUTUR”

El nostre Diàleg FECEC 2023 emmarcat en els actes del Dia Mundial del Càncer de Pulmó tindrà lloc el 15 de novembre al CaixaForum Macaya de Barcelona. També el podreu seguir per streaming en aquest enllaç.