Desenvolupen una eina per predir la resposta al tractament en càncer de recte

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), han desenvolupat una nova eina que permet establir la probabilitat de resposta al tractament preoperatori en tumors de recte localment avançats.

20170710122552-768x576

En un comunicat, l’Idibell i l’ICO han informat que predir quins pacients no respondran el tractament pot ajudar a evitar efectes secundaris innecessaris i oferir-los alternatives més beneficioses, com la cirurgia programada amb més antelació o la participació en estudis clínics.

“Dins de l’espectre del càncer colorectal, el càncer de recte localment avançat és l’únic cas clínic en el qual es prescriu sistemàticament un tractament quimioteràpic previ a la cirurgia”, ha explicat el líder de l’estudi, David García-Monllevi.

Segons l’investigador, “se sap que al voltant d’un 60% dels pacients de càncer de recte localment avançat no respondran el tractament quimioteràpic, però fins ara no es disposava de marcadors prou robustos com per identificar-los”.

El treball, publicat en la revista científica ‘Annals of Oncology’, s’ha basat en una infinitat de dades procedents de 36 pacients, aconseguint una probabilitat d’encert del 88% quan el test prediu que el pacient no respondrà el tractament.