Descubreixen que el Cemiplimab és la primera immunoteràpia que millora la supervivència en càncer de coll uterí

Els resultats de l’assaig clínic de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona han demostrat una millora en la supervivència global de les pacients amb càncer de coll uterí recurrent o metastàtic i una reducció del risc de mortalitat del 31% en comparació amb el tractament de quimioteràpia assistencial. 

21_05_10_Ana-Oaknin-800x450

S’ha demostrat que el Cemiplimab, comercialitzat amb el nom Libtayo®, impedeix que les cèl·lules canceroses utilitzin el punt de control immunològic per suprimir l’activació dels limfòcits T.

Aquesta immunoteràpia s’ha provat amb resultats positius en l’assaig clínic de fase III més gran que s’ha realitzat en pacients amb càncer de coll uterí recurrent o metastàtic amb carcinoma de cèl·lules escamoses o adenocarcinoma. Hi han participat dones de 14 països: els Estats Units, el Japó, Taiwan, Corea del Sud, el Canadà, Rússia, Polònia, Espanya, el Brasil, Austràlia, el Regne Unit, Itàlia, Grècia i Bèlgica.

Aquest assaig de fase III ha investigat el tractament amb cemiplimab (Libtayo®) en monoteràpia enfront de la quimioteràpia basada en platí d’ús comú (pemetrexed, vinorelbina, topotecan, irinotecan o gemcitabina). Els resultats demostren un increment de la supervivència (12 mesos) en comparació amb la quimioteràpia (8 mesos). A més, el risc de mort s’ha reduït un 31% amb la immunoteràpia, i en la població de pacients amb càncer de coll uterí recurrent o metastàtic amb adenocarcinoma és on s’ha registrat més disminució del risc de mort (un 44% menys).

«Aquests resultats, obtinguts en un assaig de fase 3 internacional i multicèntric, obren la porta a l’aprovació d’aquest fàrmac per a una població de pacients joves, amb una mitjana d’edat de 50 anys, que fins ara no tenien cap alternativa terapèutica efectiva després de la quimioteràpia de primera línia», comenta la Dra. Ana Oaknin, cap del Programa de Càncer Ginecològic del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), investigadora principal de l’assaig a Europa. «Són resultats molt rellevants que obren una porta d’esperança per a aquest grup tan especial de pacients, ja que fins ara cap tractament de segona línia n’havia millorat la supervivència global a llarg termini», afegeix la Dra. Oaknin.

Sobre el càncer de coll uterí

El càncer de coll uterí és la quarta causa principal de mort per càncer en dones a tot el món i es diagnostica amb més freqüència en dones d’entre 35 i 44 anys. Gairebé tots els casos són causats per la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), i aproximadament el 80% es classifica com a carcinoma de cèl·lules escamoses –que sorgeixen de les cèl·lules que recobreixen la part inferior del coll uterí– i la resta en gran part adenocarcinomes –que sorgeixen de les cèl·lules glandulars a la part superior del coll uterí. El càncer de coll uterí sovint és curable quan es detecta en estadis primerencs i es tracta amb eficàcia, però les opcions de tractament són més limitades en etapes avançades.

Es calcula que cada any es diagnostiquen aproximadament 570.000 dones amb càncer de coll uterí a tot el món.