Descobreixen un tractament pel càncer de ronyó metastàtic

Els resultats de l’assaig de fase 3 Checkmate 9ER, que s’han presentat en el congrés de la Societat Europa de Medicina Oncològica (ESMO, en les seves sigles en anglès),  han proporcionat una nova opció de tractament de primera línia per a pacients amb càncer de ronyó metastàsic.

L’assaig va prendre dos fàrmacs utilitzats com monoteràpies en la segona línia, nivolumab i cabozantinib, i els va combinar per al seu ús com a tractament de primera línia enfront de l’estàndard d’atenció, sunitinib. La combinació va ser superior a sunitinib pel que fa a supervivència lliure de progressió, supervivència general i taxa de resposta. Hi va haver un benefici constant de la combinació sobre sunitinib en nombrosos subgrups que inclouen edat, sexe, expressió de PD-L1, metàstasis òssies, grup de risc de el Consorci Internacional de Base de Dades de CCR metastàtic (IMDC) i regió de l’món.

Les troballes se sumen a la creixent evidència que mostra els avantatges de la teràpia combinada sobre els medicaments individuals. A l’igual que en l’assaig Checkmate 9ER, els assajos KEYNOTE-426 i JAVELIN Renal 101 (2,3) van combinar un inhibidor de el punt de control immunològic amb un fàrmac antiangiogènic, mentre que Checkmate 214 va combinar dos inhibidors de el punt de control immunològic.

medic-563423_1920

“Els resultats amb la teràpia combinada van ser estadísticament significatiu i clínicament significatiu. El risc de progressió es va reduir un 50% i el de mort un 40% i la taxa de resposta es va duplicar. Aquesta es convertirà en una opció de tractament important per triar”, ha explicat el doctor Toni K. Choueiri,  autor de l’estudi i director, The Lank Center for Genitourinary Oncology, Dana-Farber Cancer Institute i The Jerome and Nancy Kohlberg Chair and Professor of Medicine, Harvard Medical School, Boston, EE. UU.

A més, també ha assegurat que aquest combinat de medicaments podria “millorar la qualitat de vida” dels pacients alhora que són uns fàrmacs als quals “els metges estan familiaritzats”.

Per la seva banda, el doctor Dominik Berthold, Cap de Servei d’Oncologia Mèdica de Consulta Especialitzada per Càncers Urológicos, Departament d’Oncologia, Hospital Universitari de Lausana (Suïssa), ha remarcat que “Checkmate 9ER va complir amb els seus criteris de valoració d’eficàcia i la combinació pot considerar-se un nou tractament de primera línia opció. No obstant això, la comunitat mèdica està dividida sobre si dos inmunoteràpies o immunoteràpia més un fàrmac antiangiogènic és la millor opció, ja que les diferents combinacions semblen tenir una eficàcia similar”.

Per això, hi va afegir que es requereixen més dades a llarg termini, per la qual cosa “els 18 mesos de seguiment encara són bastant curts. La pregunta és si les respostes a el tractament són duradores o si els pacients progressen en algun moment “.

Un altre dels dubtes, segons Berthold, es saber si és “útil la combinació de cabozantinib i nivolumab”, això com “eficaç en el carcinoma de cèl·lules no clares”. A més, ha assenyalat que quan es fan servir medicaments amb mecanismes d’acció específics, l’elecció de el tractament de primera línia també determinarà la selecció de la teràpia de segona línia.

“Si comença amb una combinació de teràpia immunològica només, es converteix en una opció automàtica utilitzar un fàrmac anti-angiogènic en la segona línia. Però si comença amb una combinació de dos mecanismes d’acció, com la teràpia immunològica i un fàrmac antiangiogènic, l’elecció de segona línia és menys clara. Calen més dades sobre l’ordre de tractament més adequat per a tota la població, així com per a grups específics, com l’alta càrrega tumoral enfront de la malaltia de creixement lent”, ha sentenciat Berthold.