Descobreixen un mecanisme per tractar els càncers més agressius i amb metàstasi

Inhibir una proteïna que facilita la recuperació de les cèl·lules canceroses permetria tractar els tumors més agressius. És el que han demostrat per primer cop investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). L’estudi es publica a la revista “Molecular Cell”.

D'esquerra a dreta, quatre dels autors: Mar Iglesias, Lluís Espinosa, Anna Bigas i Clara Montagut
D’esquerra a dreta, quatre dels autors: Mar Iglesias, Lluís Espinosa, Anna Bigas i Clara Montagut

La proteïna s’anomena IKKα i està activada per les mutacions dels oncògens BRAF i KRAS, presents a la major part dels tumors més agressius. Aquestes oncògens converteixen les cèl·lules normals en tumorals. Però, mitjançant aquesta proteïna, fan una altra cosa: ajuden perquè aquestes cèl·lules es recuperin quan se les intenta destruir amb quimioteràpia o radioteràpia. És a dir, provoquen el càncer i a més impedeixen que el tractament funcioni.

Per això, els investigadors van pensar que atacar la proteïna eliminaria aquest efecte de recuperació de les cèl·lules tumorals, com explica Lluís Espinosa, director del Grup de Recerca de Mecanismes Moleculars del Càncer i les Cèl·lules Mare de l’IMIM i un dels autors principals de l’estudi:

“La presència d’aquestes mutacions dificulta molt el tractament, però també és un avantatge, ja que si, gràcies a aquestes mutacions, la cèl·lula tumoral és més resistent al dany, l’eliminació de la seva activitat amb fàrmacs que es trobem actualment a la pràctica clínica la fan especialment sensible als tractaments. I això és el que hem demostrat”.

L’estudi s’ha fet implantant a ratolins tumors de còlon de pacients humans que havien desenvolupat metàstasi i resistència al tractament. Els investigadors van constatar que els animals que no van rebre tractament o que només van ser tractats bé amb inhibidors de BRAF o bé amb quimioteràpia van morir. Però els que van rebre un tractament que combinava aquests inhibidors amb quimioteràpia van sobreviure. I les cèl·lules tumorals havien mort. Les resultats es van confirmar amb mostres in vitro.