Descobreixen que un ingredient del sabó pot provocar càncer

Un nou estudi ha assenyalat que el triclosan (un ingredient químic que es troba en sabons i que ja el 2012 va ser qualificat com a perjudicial per a la salut) pot arribar a generar càncer de fetge en aquells que l’utilitzin.

El triclosan és un agent antibacterià que sol trobar-se en cosmètics, sabons, detergents, xampús i pastes de dents de tota mena. Encara que sol ser innocu en quantitats petites, en l’actualitat s’usa tant que podria ser perjudicial per a la salut.

“El seu ús cada vegada més ampli pot superar el seu benefici moderat i presentar un risc molt real de toxicitat en les persones, sobretot quan es combina amb altres compostos amb acció similar”, ha explicat el professor Robert Tukey de la Universitat de Califòrnia, San Diego.

descobreixen que un ingredient del sabó pot provocar càncer

La investigació, que ha estat publicada a la revista de l’Acadèmia Nacional de Ciències, explica que el triclosan interfereix amb una proteïna que ajuda a desintoxicar la sang. Per compensar aquesta interrupció, el fetge produeix en excés les cèl·lules, causant fibrosi i càncer, segons han assenyalat els experts.

Per sustentar la seva teoria, la investigació es basa en una sèrie de proves dutes a terme en ratolins de laboratori. Concretament, els experts van alimentar amb 3 grams de triclosan diàriament -i durant sis mesos- a aquests animals. En finalitzar la investigació van observar que aquests rosegadors eren més susceptibles als tumors hepàtics induïts per altres productes químics carcinògens. Uns resultats que podrien canviar la forma en què s’elaboren els sabons, xampús, etc.

Amb tot, els experts han cridat a la calma en assenyalar que la pasta de dents, per exemple, només compta amb un 0,03% de triclosan, i sis mesos d’absorció d’aquesta substància en rosegadors és equivalent a 18 anys en éssers humans.