Descobert un nou mecanisme a través del qual el càncer escapa a la immunitat

Les cèl·lules del càncer de mama creen escuts de col·lagen per protegir-se del sistema immunitari. Així ho revela un estudi publicat a Nature amb la participació d’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia.

post-ejemplo-7

El nombre elevat de cèl·lules immunitàries dins els tumors és indicador de bon pronòstic, ja que aquestes ataquen al tumor i ajuden a destruir-lo. De quina manera les cèl·lules tumorals eviten l’entrada del sistema immunitari, com evitar-ho i el paper que hi juguen elements com la matriu extracel·lular, és a dir, l’estructura molecular que sustenta les cèl·lules, encara són incògnites que no tenen una resposta clara.

Ara, un estudi de la Universitat de George Washington, la Universitat de Texas, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), publicat a la revista Nature, acaba de descriure un mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals mamaries generen escuts de matriu extracel·lular que eviten l’entrada de cèl·lules immunitàries. A més, el treball proposa una nova estratègia terapèutica que evitaria la formació d’aquests escuts.

L’article, que ha comptat amb la participació del grup de recerca en càncer de mama de l’IDIBELL i de l’ICO liderat pel Dr. Miquel Angel Pujana, descriu que la proteïna DDR1, present en la superfície de les cèl·lules tumorals, s’uneix al col·lagen de la matriu i l’alinea formant un escut protector dels tumors enfront del sistema immunitari.

A més, el treball suggereix l’ús d’anticossos que bloquegen la formació d’aquests escuts com a nova estratègia terapèutica. Els investigadors mostren que els anticossos específics que eviten la unió de la proteïna DDR1 amb el col·lagen faciliten la destrucció dels tumors per part del sistema immunitari. El tractament amb aquests anticossos permet la infiltració de cèl·lules immunitàries i redueix així el creixement tumoral en assaigs preclínics amb ratolins.

“És la primera vegada que s’observa aquest mecanisme “d’escut” tumoral -afirma el Dr. Pujana-, i, tot i que l’estudi que s’acaba de publicar es centra en càncer de mama, creiem que és un mecanisme també utilitzat per altres tipus de càncer, el que significaria que el tractament amb anticossos específics podria ser útil terapèuticament en diferents escenaris.”

Aquest estudi s’ha centrat en models in vitro de tumors mamaris i diversos models de ratolí. En un futur pròxim els investigadors esperen poder realitzar assajos clínics en pacients de càncer de mama que ajudin a comprovar la seguretat del tractament amb anticossos específics i determinar-ne l’eficàcia.