Demostren l’eficàcia d’un fàrmac oral dirigit contra la mutació d’un gen que causa càncer de pulmó

Un grup d’investigadors ha demostrat l’eficàcia d’un fàrmac oral dirigit contra la mutació d’un gen que causa càncer de pulmó. Entre el 3% i 4% dels pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita presenten una sèrie de mutacions que impulsen el creixement del tumor a través d’una major proliferació cel·lular, invasió i metàstasi.

Operació d'una pacient amb càncer de pulmó amb una tècnica pionera per sota del xifoide, a l'Hospital de Sant Pau. Octubre del 2019. (Horitzontal) 4640#Agencia ACN
Operació d’una pacient amb càncer de pulmó amb una tècnica pionera per sota del xifoide, a l’Hospital de Sant Pau. Octubre del 2019. Agencia ACN

L’estudi ha provat l’eficàcia del fàrmac tepotinib: entre el 46% i el 50% dels pacients van presentar activitat antitumoral duradora. Els resultats de l’assaig, que és d’abast internacional, s’han publicat a la revista The New England Journal of Medicine i s’han presentat al congrés ASCO.

En aquest estudi hi han participat investigadors de l’Institut Oncològic Doctor Rosell, de l’Hospital Dexeus. Aquesta mutació es presenta majoritàriament en pacients majors de 70 anys, independentment de la seva exposició al tabac.

En la fase 2 d’aquest estudi internacional multicèntric s’ha tractat amb tepotinib a 152 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita avançat amb alteracions en el gen MET detectades a través de biòpsia líquida o de biòpsia de teixit.

Entre el 46% i el 50% dels pacients van presentar activitat antitumoral duradora i aquestes troballes es van confirmar mitjançant seqüenciació d’última generació en mostres obtingudes per biòpsia líquida.

L’inici de la resposta va ser principalment en les 6 setmanes posteriors a l’inici de la teràpia, amb una mitjana de duració de la resposta de més de 11 mesos.

Els resultats van ser similars en els dos grups de pacients: aquells en què la mutació es detectava en biòpsia de teixit com en els que es detectava en biòpsia líquida. En aquest últim cas només cal una mostra de sang.