Creen un test de càncer d’endometri que es pot fer a casa i detecta gairebé tots els casos

Una nova prova ràpida i no invasiva s’ha mostrat efectiva per detectar el càncer d’endometri, un dels més freqüents entre les dones. El nou test podria ser molt útil per a les dones amb risc de tenir aquest càncer, però també per a la detecció precoç en la població general.

1280px-Endometrial_adenocarcinoma_(1)
Foto: Wikipèdia

El nou test l’han dissenyat i assajat científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat d’Innsbruck, a Àustria. Els resultats s’han publicat al Journal of Clinical Oncology.

El càncer d’endometri afecta cada any més de 400.000 dones a tot el món. Els actuals mètodes de diagnòstic són molt invasius i dolorosos. Majoritàriament es fan amb biòpsies de l’endometri.

A més, un retard en el diagnòstic obliga a fer tractaments més agressius i disminueix significativament la supervivència de les pacients.

El nou test és epigenètic: mesura els nivells d’una alteració química –la metilació– en dos gens concrets, cosa que en provoca l’activació o inactivació. Les mostres es poden obtenir raspant lleugerament el coll de l’úter, i això es pot fer tant a la consulta mèdica com a casa. En aquest segon cas es fa servir un petit dispositiu semblant a un tampó.

En els assajos, el test ha detectat entre un 90% i un 100% dels càncer d’endometri, tant amb les mostres preses pel personal mèdic com en les preses per la pacient a casa, segons explica la doctora Laura Costas, líder del projecte i investigadora principal del grup d’infeccions i càncer de l’Idibell i l’ICO.