Cinc gens per predir recaigudes en càncer colorectal

Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL), han identificat 5 gens que permeten classificar els tumors colorectals, predir quina serà l’evolució del pacient i en funció d’això, prendre les decisions adequades per evitar recaigudes.

El càncer colorectal és el més freqüent a la nostra població tenint en compte els dos sexes, amb uns 30.000 nous casos diagnosticats cada any. D’aquests, aproximadament un 70% corresponen a estadis intermedis de la malaltia, i no existeixen criteris sòlids per a la indicació de tractament en la meitat dels casos.

Per tant, és de gran importància identificar correctament aquells malalts que es beneficiaran d’un tractament de quimioteràpia i poder així evitar els riscos afegits que comportaria el sobretractament.

Aquest nou treball representaa un pas endavant cap a una possible aplicació clínica d’aquests resultats. Amb aquest estudi, els investigadors han aconseguit que l’anàlisi conjunt de només cinc gens proporcioni una informació molt acurada sobre les probabilitats de recaiguda i sobre la idoneïtat d’administrar tractament quimioteràpic a malalts en estadi II de la malaltia.