Científics identifiquen un nou culpable del càncer de còlon

Canvis en els bacteris intestinals dels pacients amb càncer de còlon indiquen que alguns bacteris virulents podrien estar vinculats a la progressió de la malaltia, segons un estudi publicat a la revista Genome Medicine.

cancer colon

La investigació podria ser utilitzada per identificar una nova forma virulenta en aquests tipus de càncer i ajudar els metges a predir com els canvis en els bacteris dels intestins dels pacients podrien afectar el seu pronòstic.

Es creu que el microbioma intestinal humà, la col·lecció de microorganismes, els seus genomes i l’hàbitat que contribueix a mantenir un intestí sa, exerceix un paper actiu en la progressió del càncer de còlon. Estudis anteriors han demostrat que els canvis en la comunitat bacteriana es produeixen en el microbioma intestinal de pacients amb càncer de còlon, amb tumors que alberguen més diversitat bacteriana i una abundància de bacteris patògens en comparació amb el teixit sa circumdant.

Tot i que els investigadors han descobert una varietat de bacteris potencialment patògens associats amb el càncer de còlon, s’ha fet poc per determinar si hi ha una sola firma que podria unificar les seves troballes.

Mitjançant l’anàlisi de les similituds entre aquests patògens, els investigadors han descobert una marca del càncer de còlon al analitzar el microbioma intestinal que podria ajudar els investigadors a identificar aquests tipus de càncer en el futur.

Aquest és el primer estudi que se centra en el potencial patogènic dels gens bacterians presents al ‘microambient tumoral’ del càncer de còlon, el medi ambient circumdant dels vasos sanguinis, les cèl·lules immunes i altres cèl·lules.  S’han predit els gens dels microbiomas intestinals en 44 tumors primari i 44 teixits de còlon normals per analitzar la funció microbiana general.

L’equip al laboratori de Ran Blekhman ha detectat canvis en l’abundància de bacteris útils, innocus i patògens, incloent els anomenats ‘Fusobacterium’ i ‘Providència’. Prèviament, s’havia implicat ‘Fusobacterium’ com un grup de bacteris causant de càncer, però aquesta és la primera vegada que s’ha relacionat ‘Providència’ amb el càncer de còlon.

L’anàlisi dels principals canvis que es produeixen en el microbioma intestinal podria ajudar els investigadors a determinar el paper que juguen els bacteris particulars i identificar els actors clau. A més, demostrar que els gens microbians presents en el teixit de càncer de còlon s’enriqueixen per a les seves funcions de virulència, podria ser útil per als metges a l’hora de descobrir quins canvis bacterians en l’intestí són saludables per al pacient.