Científics descobreixen el “cavall de Troia” del càncer

El càncer utilitza una mena de “cavall de Troia” per poder envair des del tumor inicial altres òrgans del cos humà, un fenomen que es coneix pel nom de “metàstasi”.

cancer

Doncs bé, ara, i segons publica la revista Nature, un grup internacional de científics, co-liderats pel CNIO (Centre Nacional d’Investigació Oncològica), ha descobert precisament aquesta estratègia mortal i com poder bloquejar-la, el que redueix la temuda metàstasi. I aquest pot ser un dels avenços més importants dels últims anys en la lluita contra el càncer.

 Els tumors primaris envien “naus missatgers” capaços de transformar l’ambient a altres òrgans i amb l’objectiu que es torni acollidor per a les cèl·lules tumorals. A més, aquestes sondes del tumor porten també diferents etiquetes moleculars que, a manera de codi postal, els permeten niar en òrgans específics.

“Els nostres resultats proposen que existeix una mena de codi postal en el tumor que els fa arribar a òrgans concrets i acumular on es produirà la metàstasi”, explica Héctor Peinado, cap del Grup de microambient i Metàstasi del CNIO.

 Reduir la metàstasi

 Però més de 50 científics de set països (dirigits pel CNIO (Espanya), i el Memorial Sloan Kettering Cancer Center (EUA) han detectat aquestes “etiquetes moleculars” i aquesta troballa ajudarà a vigilar l’aparició de la temuda metàstasi. I el més important de tot: permetrà trobar també el millor tractament per a cada pacient. Perquè si es bloquegen “etiquetes moleculars” específiques en tumors que metastatitzen a òrgans concrets (per exemple, càncer de mama a pulmó i càncer de pàncrees a fetge), es redueix la metàstasis en aquests òrgans.