Científics catalans descobreixen un fàrmac que podria combatre la majoria de càncers

La biòloga Laura Soucek, investigadora Icrea a la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha aconseguit donar, després de més de vint anys de treball, amb un fàrmac que podria ser útil al futur contra pràcticament qualsevol mena de càncer, segons avança ‘La Vanguardia’. El medicament experimental actua bloquejant la proteïna MYC que és la clau de la progressió del càncer.

tumor

La viabilitat de les cèl·lules tumorals depèn de la proteïna MYC

Les autores de la investigació tenen la hipòtesi que Omomyc pugui ser útil contra qualsevol classe de càncer perquè consisteix en un nou concepte, no es tracta d’una millora d’un producte ja existent sinó que és una nova estratègia farmacològica. Així doncs, es tracta de la primera teràpia molecular que ataca una proteïna localitzada al nucli de les cèl·lules tumorals, MYC, de la qual depèn la viabilitat dels tumors.

Un dels grans obstacles eren els possibles efectes secundaris perquè la proteïna MYC forma part de totes les cèl·lules del cos humà i regula el funcionament del 25% dels nostres gens. Aquesta proteïna és essencial pel creixement de l’organisme i per la renovació dels teixits. No obstant això, Soucek ha descobert que MYC facilita aquest cicle de multiplicació cel·lular però sense ser imprescindible, si no hi és, el cicle va més lent però es continua fent.

Segons sembla, les cèl·lules tumorals són les úniques que depenen de MYC per poder ser viables perquè «desenvolupen una addicció a aquesta proteïna» explica Soucek qui afegeix que «quan apaguem MYC la cèl·lula tumoral mor».

Els assajos clínics es faran amb persones amb càncer de mama o de pulmó

L’Omomyc ha estat administrat a ratolins amb càncer de pulmó i el fàrmac ha aconseguit arribar fins a les cèl·lules tumorals i aturar la progressió del càncer sense cap efecte secundari perjudicial. Després de quatre setmanes de tractament, aproximadament la meitat dels ratolins estan lliures de cèl·lules canceroses fet que suggereix que el fàrmac no només impedeixen que la malaltia progressi sinó que és capaç de revertir-la.

En experiments addicionals, també s’ha demostrat que Omomyc és més eficaç que Paclitaxel, un fàrmac aprovat contra aquest tipus de tumor, i que, a més, la combinació de tots dos fàrmacs és encara millor. Soureck ha indicat que està previst que la primera fase dels assajos en pacients, orientada a estudiar la seguretat d’Omomyc a una vintena de pacients, s’iniciï el 2020 a la Vall d’Hebron.