Bloquejar l’energia dels tumors per lluitar eficaçment contra el càncer

Un estudi amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) proposa bloquejar l’energia dels tumors per millorar les teràpies contra el càncer. Des de fa dècades es coneix que les cèl·lules tumorals utilitzen la glucosa com a font d’energia per desenvolupar-se. Per tant, segons els investigadors, el bloqueig de la glicòlisi (mecanisme molecular que permet extreure l’energia de la glucosa) influeix en la divisió d’aquestes cèl·lules tumorals.

cancer glucosa

El treball, liderada pel Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i publicat a la revista Nature Cell Biology, indica que aquest bloqueig podria ser efectiu per al tractament del càncer en combinació amb agents quimioterapèutics com el fàrmac taxol.

Per frenar la divisió de les cèl·lules cancerígenes, una de les estratègies és la detenció de la mitosi. Durant la mitosi, molts processos cel·lulars estan detinguts però es produeix una important despesa energètica.

“Quan s’atura la mitosi hi ha una pèrdua ràpida de la producció mitocondrial d’energia. Per superar aquesta situació d’estrès, la cèl·lula posa en marxa estratègies per a la seva supervivència “, apunten els investigadors del CSIC, Patricia Boya i Eduardo Rial, del Centre d’Investigacions Biològiques.

Amb els tractaments de quimioteràpia que detenen la mitosi, com passa amb el taxol, les cèl·lules tumorals incrementen les necessitats de glucosa. L’estudi assenyala que si es bloqueja aquest mecanisme es potenciaria l’efecte anticancerigen dels fàrmacs, ja que les cèl·lules cancerígenes moririen d’inanició al no poder obtenir energia per realitzar les seves funcions vitals.

Prenent com a models cèl·lules de càncer de mama i ratolins, els autors del treball han demostrat que si s’utilitza una teràpia combinada en la que s’aturi la mitosi en les cèl·lules i  s’ataquin els processos que permeten la seva supervivència, s’augmentarà notablement l’eficàcia del tractament.