Augmenta l’ús de quimioteràpia oral en els tractaments de càncer

La quimioteràpia oral ha passat de ser testimonial a convertir-se en habitual en certs tractaments del càncer. A l’Institut Català d’Oncologia s’ha multiplicat per deu en els darrers deu anys.

quimioterapia oralActualment, dels malalts que reben quimioteràpia a l’ICO, el 32% es beneficien de medicaments orals. Bona part d’aquests, el 44%, estan en fase d’investigació, és a dir, provenen d’assaigs clínics. Aquest fet indica que en un futur immediat la via oral serà cada vegada més freqüent.

Els pacients que més habitualment reben fàrmacs orals són els de càncer de mama, còlon, pulmó i un tipus concret de leucèmia: la leucèmia mieloide crònica.

La recerca i coneixement cada cop més profund de com es produeix i dissemina un càncer han permès el desenvolupament de nous fàrmacs diana més eficaços, precisos i amb molts menys efectes secundaris. Així mateix, també permet personalitzar els tractaments, i oferir als pacients el tractament més adequat segons el tipus concret de tumor que pateix.

Una part molt important d’aquests fàrmacs de precisió són d’administració oral, la qual cosa evita les molèsties i riscos del tractament endovenós. Un altre canvi és que el pacient no ha de venir a fer les sessions de quimioteràpia a l’hospital, sinó que ve periòdicament a l’hospital a recollir el fàrmac que es pren a casa.

Això  evita desplaçaments innecessaris però alhora fa que el pacient tingui una important responsabilitat, ja que és ell qui s’administra el tractament.

Per aquest canvi, a l’ICO s’han dut a terme canvis estructurals i de circuit per oferir un major informació al malalt. En aquest sentit, la nova farmàcia de l’ICO, inaugurada fa uns mesos, ha comportat també un condicionament de les instal·lacions, ampliant els espais per al suport i l’educació sanitària.

La característica pròpia de l’ICO, amb un model territorial, permet tenir una visió de la població i del territori seguint el model d’atenció en xarxa. Això es tradueix en la garantia que l’assistència al pacient arriba a tots amb la mateixa qualitat, a l’hora que permet assegurar derivacions per a tumors rars o poc freqüents.

L’ICO disposa des de fa pocs mesos de la farmàcia amb més alta tecnologia i capacitat del sud d’Europa. Amb 1.100 metres quadrats i la tecnologia més puntera, té la capacitat d’elaborar més de 100.000 preparacions de fàrmacs citostàtics l’any, doblant els que es preparaven fins ara.

La farmàcia ha incorporat dos robots de darrera generació, el més moderns de l’estat,  per a la preparació de citostàtics que eliminen el contacte dels tècnics de farmàcia amb el fàrmac, evitant riscos i errors. Per a complementar al màxim els nivells de seguretat tant per al treballador com per al pacient, l’ICO també disposa d’un sistema informàtic de gestió dels tractaments de quimioteràpia que controlen des del la prescripció fins la dispensació del fàrmac.