ASCO: El 70% de pacients amb un càncer de mama comú poden evitar quimioteràpia

Set de cada deu pacients amb un tipus de càncer de mama comú en fase inicial no necessiten rebre quimioteràpia després de la cirurgia, el que evitarà a milers de dones dels efectes secundaris derivats d’aquest tractament. Aquestes són les dades d’un dels assaigs clínics presentats durant la sessió plenària de la reunió anual de la Societat Americana d’Oncologia Mèdica (ASCO) que es va clausurar dilluns.

cáncer-mama

Són les dades d’un assaig clínic en fase III anomenat Tailor, que proporcionen tranquil·litat als metges i pacients que poden utilitzar la informació genòmica per prendre millors decisions de tractament en dones amb càncer de mama en etapa inicial, va destacar l’oncòleg d’aquesta associació Harold Burstein a l’ASCO.

En termes pràctics significa que milers de dones seran capaços d’evitar la quimioteràpia, amb tots els seus efectes secundaris, alhora que s’aconsegueixen excel·lents resultats a llarg termini, va dir aquest expert.

El doctor Javier Cortés, oncòleg de l’Hospital Ramón i Cajal (Madrid), va explicar a Efe que es tracta de pacients amb tumors hormonopositivos, HER2 negatiu i ganglis negatius.

D’elles, “les que tenen un risc intermedi que es determina amb una prova anomenada Oncotype, en principi, no necessitaran tractament amb quimioteràpia amb percentatges de curació molt semblants”.

D’altra banda, també s’ha presentat en una altra sessió de la Societat Americana d’Oncologia Clínica una teràpia que redueix un 30 per cent el risc d’empitjorament en càncer de mama hormonal avançat.

Es tracta de l’estudi fase III Sandpiper amb la molècula en investigació Taselisib, una teràpia dirigida utilitzada en combinació amb el tractament hormonal fulvestrant que ha demostrat frenar durant més temps el creixement del tumor.

Aquest assaig clínic ha inclòs a 516 pacients postmenopàusiques amb càncer de mama metastàsic avançat HER2 negatiu i receptors d’estrogen positiu, i ha estat realitzat per la companyia farmacèutica Roche.

Els autors de l’estudi, entre ells l’investigador espanyol José Baselga, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, que ha presentat els resultats al Congrés de Chicago, van destacar que el medicament actua sobre una alteració genètica freqüent en el càncer de mama, la mutació del gen PIK3CA.

També han indicat que és el primer i més potent fàrmac de la nova família d’inhibidors de l’PI3K.

Prop d’un 40% de tots els pacients amb càncer de mama avançat i receptors d’estrogen positiu presenta mutacions de PIK3CA, que per tant són candidats a beneficiar-se d’un tractament amb Taselisib.