ASCO 2023: 40.000 experts de tot el món presenten i debaten a Chicago sobre les noves teràpies contra el càncer

El congrés de l’American Society of Clinical Oncology (ASCO), que anualment reuneix experts en oncologia d’arreu del món a Chicago (EUA), ha comptat aquest 2023 amb prop de 40.000 professionals que han presentat les darreres novetats en tractament del càncer. Enguany, evitar les recaigudes ha estat un dels eixos clau en moltes de les ponències i resultats d’assaigos presentats.

El congrés, celebrat del 2 al 6 juny, ha comptat amb la presentació d’uns 5.500 estudis en els quals les combinacions de fàrmacs de nova generació, com la immunoteràpia i les teràpies dirigides, amb altres convencionals, com la quimioteràpia, es posicionen com a avanços clínics per a intentar contenir a tumors prevalents, com els de mama i pulmó, però també d’uns altres menys freqüents.

Alguns dels estudis més destacats que s’han presentat són:

Un fàrmac que deté durant anys la progressió del glioma (tumor cerebral maligne)

En aquest estudi ha format part l’Hospital 12 d’octubre de Madrid. Es tracta d’una pastilla (vorasidenib) que frena l’avenç del tumor de grau 2 amb mutació en el gen IDH.

Fàrmac que redueix en la meitat la mortalitat del càncer de pulmó

Els tumors que tenen alterada la proteïna EGFR, entre un 15% i un 20%, es beneficien del fàrmac (osimertinib), segons un estudi internacional en el qual ha participat l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Anticossos contra els càncers amb HER2

L’anticós conjugat trastuzumab deruxtecan ja havia demostrat la seva eficàcia contra el càncer de mama HER2 positiu (HER2+), però ara, a més, es pot fer servir per tractar altres tumors amb la presència d’aquesta proteïna.

Convinació de medicaments que frena la progressió del càncer d’ovari

Un estudi mostra que el tractament convinat amb olaparib i durvalumab fa augmentar la superviviència sense progressió de la malaltia de les dones afectades de càncer d’ovari avançat sense mutació en el gen BRCA.