Altes dosis de vitamina C per millorar el tractament del càncer són segures

Com a part del tractament de pacients amb tumor de cervell i pulmó és segura l’administració periòdica de vitamina C en dosis que multiplica fins a mil vegades la quantitat diària recomanada. Així ho indica un treball que es publica a Cancer Cell, dut a terme per un equip d’investigadors de la Universitat d’Iowa. La investigació també mostra les vies per les que en estar alterat el metabolisme del ferro en les cèl·lules canceroses apareix una major sensibilitat a l’apoptosi causada per altes dosis de vitamina C.

Diferent sensibilitat a la vitamina C de les cèl·lules tumorals i sanes. (Schoenfeld)
Diferent sensibilitat a la vitamina C de les cèl·lules tumorals i sanes. (Schoenfeld)

“Aquest estudi revela una debilitat metabòlica en les cèl·lules tumorals, que ens permet utilitzar compostos antioxidants, com la vitamina C, per sensibilitzar a la radiació i la quimioteràpia”, diu el coautor del treball Garry Buettner, que a més va ser un dels primers a proposar que les cèl·lules canceroses podrien tenir una vulnerabilitat als compostos actius redox fa més de 40 anys. Ara és un dels principals autors d’aquest estudi, juntament amb Bryan Allen i Douglas Spitz, del Departament d’Oncologia Radioteràpica de la Universitat d’Iowa.

En total es van avaluar a onze pacients amb càncer cerebral, que van rebre tres infusions setmanals de vitamina C al llarg de dos mesos, seguit de dos infusions per setmana durant 7 mesos, mentre rebien radiació i quimioteràpia. L’objectiu de cada infusió era augmentar la concentració de vitamina C a la sang d’un pacient fins als 20.000 micromoles, en comparació dels prop de 70 micromoles que es troben en la majoria dels adults. Era necessari elevar tant la dosi, perquè la vitamina C té una vida mitjana d’unes dues hores al torrent sanguini.

El tractament es va tolerar bé en general, amb alguns efectes secundaris lleus, com sequedat bucal i diarrea. En rares ocasions, alguns pacients van tenir pressió arterial alta, que va disminuir ràpidament després de la infusió. Si bé no era l’objectiu de l’assaig, que a més incloïa a un nombre baix de pacients, aquesta primera fase de l’estudi va mostrar també un augment en la supervivència general de 4-6 mesos en els malalts, tots amb glioblastoma.

Ara començaran la fase II de l’assaig per determinar quina dosi de vitamina és útil en aquests pacients. Esperen que les respostes del càncer cerebral a la radiació i a la quimioteràpia es puguin millorar en aquests assajos de fase II. De moment, estan reclutant pacients amb càncer de pulmó en estadi IV i amb glioblastoma.