ACO organitza la VI Jornada sobre les persones ostomitzades

Amb motiu del Dia Mundial del Pacient Ostomitzat, el passat 7 d’octubre, l’Associació Catalana d’Ostomitzats – ACO va organitzar aquesta setmana la VI Jornada sobre les persones ostomitzades sota el lema ‘Viure amb una ostomia’.Aquesta any va tenir lloc a l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi.

Foto jornada ACO

L’objectiu d’aquestes jornades és donar visibilitat i normalitat a les ostomies. Hi varen assistir unes 160 persones entre ostomitzats, familiars, infermeres estomaterapeutes de diversos hospital de Catalunya i infermeres de Centres d’Assistència Primària.

Donat que aquest any fa 25 anys que ACO es va constituïr oficialment, Montserrat Tegido estomaterapeuta i cofundadora de l’associació, va fer un repàs a l’historia d’ACO. 

A la taula col·loqui ‘Quan un estoma és la millor alternativa’ es va constatar com l’ostomia en determinats casos és la millor alternativa per millorar la salut i gaudir d’una vida plena. Així doncs en malaltia inflamatòria intestinal, quan el tractament farmacològic no és efectiu, una ostomia sol comportar una millora tant en la salut com en la percepció de qualitat de vida, ja que els episodis d’urgència defecatoria desapareixen.

També en alguns casos de tumors de recte molt baixos on endemés s’ha fet un tractament de radioteràpia, la ostomia pot donar una llibertat i benestar davant una incontinència defecatoria.

A la taula col·loqui ‘Resilència i ostomia: reprenent la vida’  on hi  van participar diversos testimonis que han reprès la seva vida amb una ostomia, es va constaatar que és cert que la vida canvia però en el sentit que la persona determini. La persona ostomitzada ha de ser proactiva i ha de buscar altres recursos fora de l’àmbit hospitalari que el puguin ajudar a reprendre la seva vida.