ACO celebra la seva 8a Jornada sobre les persones ostomitzades

jornada-aco-ostomitzats

L’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO) va omplir ahir la sala d’actes de l’Hospital Germans Trias amb la 8a Jornada sobre les persones ostomitzades, un cita celebrada amb motiu del Dia del Pacient Ostomitzat per parlar de les seves necessitats i inquietuds i per explicar què és una ostomia i remarcar que s’hi pot conviure amb completa normalitat.

La jornada va comptar amb l’assistència de persones ostomitzades, familiars i professionals sanitaris per compartir experiències. La primera taula col·loqui de la jornada va servir perquè diferents professionals conversessin sobre quan una ostomia és la millor opció o sobre la por, el desconeixement i la desinformació amb què es troben els pacients ostomitzats, especialment quan tenen lloc de forma urgent.

En aquesta taula van participar diversos professionals de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol com Milagros Bàrez, psicooncòloga; Ignasi Camps cirurgià de Cirurgia General i Digestiva; José Troya, cirurgià de Cirurgia General i Digestiva; i Geni Zapatero, infermera clínica experta en ostomies. A més, va prendre part a la taula Xavier Elias, cirurgià del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Tot i el patiment inicial, una ostomia consisteix en un procés d’aprenentatge que acaba en la normalització del fet i en concloure que es pot gaudir d’una vida pràcticament normal. I d’això en van donar fet els participants de la segona taula de la cita, en què cinc testimonis van explicar la seva experiència i van abordar els mites i realitats sobre l’ostomia. Per exemple, de la Maria José, qui va agrair el suport rebut i haver aconseguit una qualitat de vida, que no seria tal si no s’hagués practicat l’ostomia. Tampoc la del Toni, un jove de 36 anys que abans de tenir ostomia no podia fer vida normal, ni en Colin, qui va arribar a haver d’entrar a un quiròfan una desena de vegades abans de concloure que l’ostomia era la millor solució.

Font: Hospital Universitari Germans Trias i Pujol