8 de maig: Dia Mundial del càncer d’ovari

pexels-sora-shimazaki-5938638

Demà, 8 de maig, es commemora el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, el setè tumor més freqüent en dones. Cada any se’n diagnostiquen prop de 295.000 nous casos a tot el món i 3.645 l’any 2020 a Espanya, segons estimacions de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM).

Aquest tipus de càncer es detecta en el 75% per cent dels casos en estadis avançats, perquè no existeix cap mètode de detecció precoç i els seus símptomes sovint es confonen amb problemes digestius. La citologia no serveix diagnosticar aquesta malaltia. La supervivència, cinc anys després del diagnòstic de càncer d’ovari, és del 49%, una xifra molt llunyana al 80-90% de supervivència del càncer de mama. Es tracta d’un tumor que passa per alt i que compta amb poca inversió en investigació.

Símptomes i factors de risc

Els símptomes es poden sovint confondre amb altres malalties menys greus, com molèsties gastrointestinals:

  • Augment de la grandària abdominal / distensió persistent (inflor contínua)
  • Dificultat per menjar i sentir-se plena ràpidament
  • Dolor pèlvic o abdominal
  • Necessitat d’orinar amb major urgència o freqüència

Com a factors de risc s’ha de tenir en compte que és més freqüent dels 50 als 79 anys i antecedents familiars de càncer de ovari, mama, endometri o colorectal. També el fet de no haver tingut fills i certes mutacions genètiques del gen BRCA.