4 de març: Dia Internacional de Sensibilització sobre el Virus del Papil·loma Humà (VPH)

El dia 4 de març se celebra el Dia Internacional de Sensibilització sobre el Virus del Papil·loma Humà (VPH). Aquesta ha estat una iniciativa que ha promogut la Societat Internacional de Papilomavirus (IPVS) i que té com a objectiu promoure l’intercanvi d’idees, coneixements i informació sobre el VPH i les patologies associades.

DiaMundialP.jpg_1684707991

La campanya d’aquest any porta el lema “Descobreix el secret més viral: Informa’t sobre el VPH”. Podeu trobar més informació sobre aquesta jornada internacional a la pàgina web: www.AskAboutHPV.org. Així mateix, des de l’ICO ens hem adherit a la campanya i es realitzaran diverses accions.

L’Institut Català d’Oncologia, a través del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer (PREC), impulsat per l’investigador i epidemiòleg Francesc Xavier Bosch, és un centre de referència en VPH a nivell mundial, amb una trajectòria de més de 20 anys, en la investigació epidemiològica per la prevenció i control del càncer relacionat amb el virus del VPH a la població.

Què és el VPH?
El Virus del Papil·loma Humà (VPH) és un virus de transmissió sexual molt comú a nivell mundial. Existeixen més de 200 tipus diferents de VPH. La majoria dels homes i les dones, sexualment actius, adquiriran almenys un tipus de VPH en algun moment de la seva vida. També se sap que alguns tipus de VPH provoquen alguns càncers, com el càncer cervical, anal i d’orofaringe. A nivell mundial, el càncer de coll uterí és el quart tipus de càncer més freqüent en dones, i s’estima que 270.000 dones moren anualment a causa d’aquest tipus de càncer.

Com es pot prevenir el Virus del Papil·loma Humà (VPH)?
Existeixen diferents mesures per a la prevenció dels càncers associats amb el VPH: la vacuna contra el VPH -que prevé amb eficàcia la infecció del VPH- i les proves de cribratge, ja sigui la citologia cervical (el test de Papanicolau) o la prova de detecció de VPH, que es porta a terme per a detectar i prevenir de manera precoç el càncer de coll uterí. El cribratge permet identificar les dones que tenen més risc a poder patir, al cap dels anys, un càncer de coll uterí per a poder-los-hi fer un seguiment i poder-lo prevenir, precoçment, les lesions pre-canceroses.