Visió holística pel càncer de mama

Conceptes estètics que poden semblar banals són de molta utilitat per a les dones amb càncer i que reben, han rebut o rebran tractaments oncològics per eliminar la seva malaltia, com quimioteràpia, radioteràpia o nous fàrmacs biològics. Aquestes teràpies produeixen efectes secundaris a diferents nivells, sent els problemes cutanis, en els quals s’inclouen els cabells i les ungles, els que poden minvar la qualitat de vida de les afectades en major mida, ja que repercuteixen en com perceben la seva imatge durant tot el procés.

cèl·lules càncer mama

La moderna dermato-oncologia pot oferir respostes preventives, així com durant o després dels tractaments que no només alleugen els efectes secundaris derivats de les teràpies oncològiques, sinó que a més reparen i preparen la pell perquè es trobi en les millors condicions per a posteriors abordatges , com pot ser una reconstrucció mamària, en el cas que s’hagi rebut radioteràpia.

En el cas concret de la quimioteràpia, Aurora Guerra, professora de Dermatologia i cap de Secció de l’especialitat a l’Hospital 12 d’Octubre, de Madrid, assenyala que, en línies generals, provoca “dermatitis irritativa, més o menys intensa, fotosensibilitat, hiperpigmentacions, alteració de les mucoses (aftes, irritació de les genives), sequedat (en mucoses i ulls) i úlceres i fissures. Un adequat abordatge millora aquestes alteracions. Es tracta que els professionals implicats en càncer de mama tinguem una visió holística de la situació de la dona “.

Les ungles poden patir, segons els citostàtics, distròfies. Però una de les alteracions que més preocupen és, sens dubte, l’alopècia, que també afecta celles i pestanyes, sent aquest fet un dels més desfigurants. “Hi ha tècniques, com la refrigeració, per intentar conservar el pèl, però és un tema de debat perquè es desconeix si aquest procés condueix o no a una major possibilitat de metàstasi. No obstant això, passat el tractament, es pot ajudar amb locions mèdiques que estimulen el creixement de la papil·la. Altres conceptes nous són la hidratació dinàmica, usant per exemple àcid hialurònic, o vigilar el melanotop, ambient en el qual es troba el melanòcit, en el cas de la pigmentació, i administrar antiradicals lliures específics “.