VHIO participa de manera destacada en un estudi sobre una nova teràpia combinada en càncer de pàncrees avançat

20_05_25_Teresa-Macarulla-1-800x405La companyia biofarmacèutica Ability Pharmaceuticals, SL ha anunciat avui la inclusió dels primers pacients en un assaig clínic de fase 2b amb el seu nou compost anticancerós inductor d’autofàgia, ABTL0812.

L’assaig avaluarà l’eficàcia i seguretat d’ABTL0812 en combinació amb FOLFIRINOX en 150 pacients amb càncer de pàncrees avançat com a tractament de primera línia. L’estudi s’ha iniciat simultàniament al University of Cincinnati Medical Center (Cincinnati, OH, EUA) i al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, VHIO (Barcelona) amb el Dr. Davendra Sohal i la Dra. Teresa Macarulla com a investigadors principals respectivament. En total, l’estudi internacional inclourà setze centres, quatre a Estats Units, sis a Espanya, tres a França i tres a Israel.

L’assaig està parcialment finançat per 5 milions d’euros del programa altament competitiu Accelerador EIC Program de la Comissió Europea Horitzó 2020, i 2 milions de dòlars de la subvenció NIH-R01 gestionada per la FDA i el seu Programa de Malalties Orfes, que van ser concedits durant 2020.

“ABTL0812 ha demostrat una bona eficàcia en els estudis preclínics en models de càncer de pàncrees, cosa que proporciona una base sòlida per iniciar els estudis en humans. A més, el producte ha demostrat una alta seguretat en pacients en els estudis clínics realitzats prèviament”, va dir el Dr. Davendra Sohal, oncòleg, Director de teràpies experimentals i Director clínic del University of Cincinnati Medical Center, i Investigador principal als Estats Units. El Dr. Sohal va afegir: “L’estudi de fase 2b d’ABTL0812 combinat amb FOLFIRINOX és un pas molt important en el desenvolupament de teràpies per a pacients amb càncer de pàncrees i obre noves perspectives terapèutiques per a aquesta devastadora malaltia”.

La Dra. Teresa Macarulla, investigadora principal del Grup de Tumors gastrointestinals i Endocrins de VHIO i oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i investigadora principal de l’estudi a Espanya ha afirmat que “el càncer de pàncrees és un dels tipus tumorals amb pronòstic més desafortunat i amb menys alternatives terapèutiques. En aquest sentit és una molt bona notícia la posada en marxa d’aquest estudi amb la molècula ABTL0812 en combinació amb FOLFIRINOX que podria millorar els resultats que el tractament amb quimioteràpia ens ha donat fins ara”.