L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha utilitzat per primera vegada a l’estat espanyol la radiofreqüència intraoperatòria per tractar el càncer de pàncrees localment avançat, que és considerat com el de pitjor pronòstic entre els tumors d’aquest òrgan.
Aquest càncer no es pot operar amb les tècniques tradicionals i l’únic tractament és la quimioteràpia pal·liativa. En la radiofreqüència intraoperatòria s’insereix una agulla directament en el centre del tumor per aplicar, de forma localitzada, temperatures de 80 graus que permeten abrasar les cèl·lules canceroses.
Vall d’Hebron ha operat de moment tres pacients amb aquesta tècnica en el marc d’un estudi internacional i multicèntric que té com a objectiu avaluar l’eficàcia d’aquesta cirurgia pionera. És l’únic centre de l’Estat seleccionat per a l’assaig clínic PELICAN.
Tot i que la radiofreqüència s’utilitza per tractar altres tipus de càncers, en el de pàncrees no s’havia provat perquè es considerava que irradiar calor tenia molt risc a causa de la localització del tumor, ja que es troba envoltat de venes i artèries molt importants per a l’organisme i el duodè. “L’estudi ha trencat aquesta barrera i hem demostrat que es pot practicar amb seguretat”, ha afirmat la doctora Elizabeth Pando, del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments i investigadora del grup de Trasplantaments Digestius del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) aquest dimarts, en una roda de premsa per presentar aquesta cirurgia pionera.