Pacients de Vall d’Hebron han començat a beneficiar-se de l’accelerador de radioteràpia Halcyon, un model molt innovador que permet millorar la precisió i la seguretat dels tractaments oncològics. Amb un cost de 2 milions d’euros, és el primer equipament que s’instal·la a Catalunya de la donació realitzada per la Fundació Amancio Ortega.
“L’alta precisió permet que la radiació s’adapti al màxim a la forma del tumor per protegir el teixit sa. A més, el procediment se simplifica i s’automatitza de manera que és molt més segur per al pacient”, destaca el cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica, el doctor Jordi Giralt. És el primer accelerador d’aquest model que s’instal·la a l’estat espanyol i el dinovè d’Europa. “Ens posem al primer nivell de tecnologia en el tractament de radioteràpia per als nostres pacients”, recalca Giralt.
La Fundació Amancio Ortega va signar un acord amb la Generalitat el 2017 per donar 47 milions d’euros per a la compra d’equipament de radioteràpia i de tecnologia per al cribratge i el diagnòstic del càncer de mama.
Vall d’Hebron té quatre acceleradors lineals i l’Halcyon ha substituït el més antic. Es tracta d’un equipament “d’última generació, el més modern en el seu camp”, destaca també el gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, el doctor Vicenç Martínez. L’activitat d’aquest accelerador, que tractarà més de 400 pacients l’any, es dedicarà a tumors de la zona pèlvica, com els de pròstata i els ginecològics, i els de pulmó.
La cap del Servei de Física i Protecció Radiològica de Vall d’Hebron, la doctora Mercè Beltran, subratlla que la “gran novetat” d’aquest accelerador és la radioteràpia guiada per imatge. L’aparell adquireix cada dia una imatge del pacient col·locat a la taula de tractament abans d’administrar la dosi de radiació. En pocs segons, l’accelerador compara la imatge del tractament planificat amb la imatge real del dia i aplica automàticament els desplaçaments necessaris perquè el pacient rebi la dosi en el lloc calculat. Fins que les dues imatges no encaixen, no comença el tractament.
Una altra de les característiques d’Halcyon és la distribució de les dosis de radiació amb intensitat modulada, de manera que es poden administrar aplicant nivells baixos als teixits sans, fet que redueix la toxicitat i els efectes secundaris del tractament. L’accelerador porta incorporat un sistema d’imatge d’alta qualitat que permet comprovar que aquestes tècniques complexes s’administren amb “alta precisió i seguretat”.
L’equipament, en forma d’anell, també és més ràpid que els models anteriors i facilita el flux de treball dels professionals. A més, millora la identificació del pacient, que, quan es dirigeix a la màquina, es trobarà la seva fotografia en una pantalla. El pacient ha de validar la imatge, un sistema que garanteix que el tractament programat per l’accelerador és el seu.
Més enllà de la seguretat, la precisió i la capacitat per tractar més pacients, el nou accelerador millora el confort. El tractament és més curt, de manera que el pacient es mou menys. L’equipament és menys sorollós i millora la comunicació visual i auditiva amb els professionals mentre el pacient rep el tractament. A la sala, s’han instal·lant unes lluminàries que reprodueixen la llum del dia.
Renovació de dos acceleradors més aquest any
Després d’aquesta adquisició, Vall d’Hebron té previst renovar dos acceleradors més aquest any gràcies a l’acord amb la Fundació Amancio Ortega, amb 7 MEUR en total al centre. El segon accelerador que s’instal·larà se centrarà sobretot en el control del moviment respiratori. És el que s’anomena la radioteràpia en quatre dimensions, en què el moviment és la quarta dimensió. El tercer accelerador incorporarà una tecnologia d’altíssima precisió per tractar lesions petites. Entre els tractaments que farà aquest tercer equipament, hi haurà els tumors pediàtrics.
A l’Hospital Vall d’Hebron es tracten en aquest servei uns 2.000 pacients cada any i en més del 75% dels casos s’utilitzen tècniques complexes. És el centre de referència en radioteràpia oncològica infantil a Catalunya. Tracta el 80% dels pacients pediàtrics catalans i molts dels infants amb casos complexos de l’Estat.
“Còmode i ràpid”
Un dels pacients que s’ha començat a tractar amb aquest nou accelerador és Francisco Rubio. “És còmode i ràpid”, ha destacat després de rebre aquest dilluns la tercera sessió de radioteràpia, de la quarantena que té programades. “No fa soroll i pots mantenir-te quiet, sense moure’t”, ha valorat aquest pacient que s’està tractant un càncer de pròstata. “Molt agraït a qui hagi posat aquesta màquina. Qui sigui, està molt bé, això sí que és per a la gent”, ha subratllat.