El projecte europeu QUSTom, que sota la coordinació del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) té com a objectiu introduir una nova modalitat d’imatges mèdiques basada en ultrasons tomogràfics en 3D i supercomputació, ha iniciat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron la validació clínica amb pacients per a la detecció precoç del càncer de mama.
Aquesta nova tècnica podria revolucionar el diagnòstic d’aquest tipus de tumors, ja que és totalment innòcua per a les dones i ofereix una imatge molt més completa des del punt de vista funcional i multiparamètric.
En les pròximes setmanes, es reclutaran voluntàries per participar en aquesta iniciativa entre les dones que participen en el programa de detecció precoç de càncer de mama de l’Hospital Vall d’Hebron. A diferència dels dispositius d’ultrasons tradicionals utilitzats en ginecologia, que proporcionen imatges en temps real, aquesta innovadora tecnologia prioritza la màxima qualitat d’imatge per millorar la precisió del diagnòstic. No només té com a objectiu complementar i millorar el diagnòstic del càncer de mama, sinó també potencialment reemplaçar els mètodes de diagnòstic actuals, com les mamografies, que utilitzen raigs X.
Per a la presa d’imatges, s’utilitzarà un Tomògraf Informatitzat per Ultrasons 3D, l’únic dispositiu complet d’aquestes característiques al món. A diferència d’altres proves com les mamografies, la tecnologia de QUSTom no utilitza radiació. El nou dispositiu ofereix una qualitat d’imatge potencialment superior i un millor seguiment de tumors mitjançant l’ús d’ultrasons i supercomputació. L’examen és indolor i més còmode per a la pacient. La tecnologia té una àmplia aplicació, però pot ser particularment beneficiosa per a persones amb teixit mamari dens, que representa el 40% de les dones a tot el món, segons la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària (SESPM).
Com funciona
- La pacient es col·loca boca avall en un llit, mentre el seu pit es submergeix en un recipient ple d’aigua a una temperatura de 36,5 °C.
- Després s’utilitza l’ultrasonografia per recollir dades de cada pit per separat.
- Les dades enregistrades es transfereixen a un ordinador.
- El procediment dura aproximadament 3 minuts per pit.
- En qüestió d’hores i després de milers de simulacions, el programari utilitzat en el supercomputador genera imatges 3D reals d’alta qualitat, capaces de proporcionar un diagnòstic més precís. Aquestes imatges estan llestes per ser analitzades pels metges.
Font: Hospital Vall d’Hebron