Vall d’Hebron amplia un nou espai per atendre nens amb càncer

L’ Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha inaugurat aquest dimarts el nou Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, un espai pioner a l’Estat per atendre nens amb càncer que disposarà de la tecnologia més avançada i les eines necessàries per al tractament integral de la malaltia.

vall d'hebron
L’Hospital Vall d’Hebron inaugura un nou centre de dia per a nens amb càncer / Vall Hebron

La inauguració ha comptat amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz; el director general de Planificació i Investigació en Salut, Carles Constante; el gerent de l’institut Català de la Salut (ICS), Pere Soley; el gerent de l’hospital, Vicenç Martínez; la directora assistencial, Ana Ochoa de Echagüen; el cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Josep Sánchez de Toledo, i el gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Jaume Estany, entre d’altres.

El nou equipament té 500 metres quadrats -l’anterior en tenia 100-, triplica els punts de tractament fins a 12 i disposa de quatre consultes, una unitat d’assajos clínics, una sala d’exploracions amb suport d’anestèsia i un espai en el qual poden ingressar els nens en situació d’immunodepressió.

La materialització del projecte, batejat com a ‘Parc d’atencions’, ha estat possible gràcies a tres fundacions -Small, Joan Ribas Araquistain i Vila Casas-, a més de l’Obra Social La Caixa, que han contribuït a aconseguir els 1,6 milions d’euros necessaris. Segons ha explicat Sánchez de Toledo, el nou espai permetrà fer més curta l’estada de nens i adolescents durant el tractament ambulatori -des de l’administració de quimioteràpia fins a transfusions passant per exploracions i petites intervencions-, i ha destacat que permet “compaginar els avenços mèdics i els aspectes més humans de l’atenció”.

La sala d’espera es divideix en tres àrees -una de pícnic, una altra que recrea la natura i una més centrada en espais urbans-, mentre que a la zona d’atenció mèdica s’hi ha recreat l’espai i els planetes. Els boxs de tractament s’han dissenyat com si es tractessin d’un taller de manteniment de vehicles.

El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques del Vall d’Hebron és el centre líder per al tractament del càncer en la infància i adolescència, en ser el centre que més casos tracta de l’Estat, segons el Registre Espanyol de Tumors Infantils (Reti). A l’Hospital de Dia s’atenen fins a 3.600 visites l’any per rebre tractament i 7.600 visites per a consulta, i s’incorporen uns 200 nous pacients cada any: dels mil nous casos de càncer infantil que es detecten cada any a l’Estat, una gran part es deriven al Vall d’Hebron, centre de referència.