Validen un test de biòpsia líquida en sang per detectar càncer de còlon i recte

Un equip d’investigadors de l’Hospital del Mar ha confirmat la utilitat en un context de programes de cribratge, d’un test de sang amb un rendiment comparable a les opcions actuals de detecció del càncer de còlon segons les guies internacionals per detectar el càncer de còlon.

El treball, que publica la revista Annals of Oncology, fa servir la tècnica de la biòpsia líquida per detectar marcadors tumorals en sang perifèrica. En ell han participat membres dels serveis d’Aparell Digestiu, d’Oncologia, d’Epidemiologia i Avaluació i d’Anatomia Patològica de l’Hospital del Mar. Els resultats també es van presentar al congrés de la European Society of Medical Oncology, ESMO, celebrat a Madrid el passat mes d’octubre.

L’estudi ha analitzat 623 mostres de sang, 318 de persones que es van sotmetre entre els anys 2017 i 2018 a una colonoscòpia a l’Hospital del Mar després que la prova de sang oculta en femta, el test utilitzat en el programa de cribratge de càncer de còlon, donés positiu. La resta es tractava de persones a qui s’havia detectat un càncer de còlon. El test hi busca ADN procedent del tumor al còlon, fent servir diferents estratègies simultàniament: analitza la presència de mutacions de l’ADN, metilacions, així com fragmentòmica, és a dir, alteracions relacionades amb el tumor, ampliant l’espectre de possibles marcadors. 

Incrementar la participació en el programa de cribratge

El treball revela que el test en sang té una sensibilitat similar a la prova utilitzada en el cribratge poblacional a Catalunya, el test de sang oculta en femta, test que es basa a detectar traces de sang a la femta. Totes dues proves tenen sensibilitats altes, detecten més del 80% dels casos, mentre que la seva efectivitat en relació amb les lesions prèvies als tumors, els pòlips preneoplàstics, baixa a un de cada quatre casos. A la vegada, s’ha completat un estudi amb més de 20.000 persones als Estats Units per ratificar aquests resultats, emprant la mateixa tecnologia que el treball de l’Hospital del Mar. Aquestes dades s’han presentat al congrés Digestive Disease Week (DDW2023) i s’han sotmès a l’agència del medicament dels Estats Units, la FDA, per avaluació.

Els autors del treball confien que aquest nou tipus de test permetria incrementar la participació de la població al programa de cribratge de càncer de còlon. En aquests moments, el programa de cribratge poblacional de càncer de còlon a Catalunya no ha superat el 50% de participació de la població cridada a participar-hi. Un fet que repercuteix en la seva capacitat per detectar tumors, sobretot en el seu estadi inicial.

El càncer de còlon i recte és el més freqüent entre les persones de més de 50 anys. A l’Estat representa el 15% dels càncers diagnosticats. Es desenvolupa a l’interior del budell gros a partir de petites lesions, que es poden extirpar abans que es desenvolupi un tumor.

Font: Hospital del Mar