Uns hàbits saludables evitarien el 37% de càncers de còlon i el 26% de mama

“Nutrición y cáncer, lo que la ciencia nos enseña” ha estat elaborat per Carlos Alberto González Svatetz, de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’ICO, amb la col·laboració d’altres autors i editat per Editorial Médica Panamericana.

nutrició i càncer

“Al mercat hi ha molts llibres sobre dieta i salut, però sovint no tenen el rigor científic necessari. Tendeixen a exagerar els efectes positius o negatius de certs aliments i a fer afirmacions sense una evidència sòlida al darrera”, explica González Svatetz.

El llibre és una síntesi del coneixement científic existent sobre la relació entre la nutrició i el càncer i és el primer de la seva mena en llengua castellana. Està dirigit a estudiants i professionals de les ciències de la salut, pacients de càncer i població general interessada en el tema.

Entre d’altres:

-Descriu i analitza els aliments, patrons alimentaris, nutrients i compostos que poden ser rellevants en la seva relació amb el càncer i amb l’aparició de recidives, inclosos els potencials cancerígens químics de la dieta.
-Descriu les evidències sobre el paper del consum d’alcohol i de begudes no alcohòliques, l’obesitat i l’activitat física en el risc de càncer.
-Presenta les recomanacions alimentàries per prevenir-lo.

La importància d’uns hàbits saludables
Els diferents estudis inclosos en el llibre coincideixen en assenyalar la importància de seguir uns hàbits de vida saludables per reduir el risc de desenvolupar diversos tipus de càncer. Per exemple, es calcula, que a tot Espanya, cada any:

-El tabac és responsable de 42.000 casos de càncer (el 20% de tots els tumors).
-L’alcohol és responsable de 23.000 casos (l’11 % de tots els tumors).
-La carn processada és responsable de 3.800 casos (l’1,8% de tots els tumors).

Així mateix, s’ha vist que no fumar, seguir una dieta rica en fruites i verdures, mantenir un pes normal, realitzar activitat física de manera regular i no beure alcohol o fer-ho amb moderació redueix el risc de càncer de còlon un 37%, el de càncer de mama un 26% i el càncer gàstric un 51%.

L’obesitat i el càncer
L’abandonament de la dieta mediterrània i l’adopció d’estils de vida sedentaris està comportant un augment de la incidència d’obesitat en la població. Aquesta patologia, no només incrementa el risc de malalties cardiovasculars, sinó també de càncers. Així es calcula que, a Europa, són atribuïbles a l’obesitat:

-El 45,2% dels càncers d’endometri.
-El 42,7% dels càncer d’esòfag.
-El 31’1% dels càncers renals.
-El 27’5% dels càncers de colon en homes i el 14’2% en dones.