Dos estudis publicats la setmana passada en la revista British Medical Journal (The BMJ) assenyalen una relació directa entre el consum d’aliments ultraprocessats i el risc de desenvolupar càncer colorectal i altres malalties cardiovasculars.
Al primer dels estudis, investigadors de la Universidad Tufts i la de Harvard (Estats Units) han analitzat els hàbits d’alimentació de 225.000 persones al país durant tres dècades i han observat que el risc de l’aparició d’aquest tipus de tumor era un 29% més gran en homes que prenien grans quantitats d’aliments i begudes altament processades respecte als que no. En el cas de les dones, en canvi, no s’ha observat la mateixa tendència.
Com comenta Mingyang Song, coautor i professor de Harvard, “el càncer triga anys o inclús dècades en desenvolupar-se. Per tant, es necessita molt de temps per poder veure el possible efecte del consum d’aliments ultraprocessats i la seva aparició. És per això que és important realitzar seguiments a llarg termini”.
L’autora del primer estudi i investigadora en l’Escola Friedman de Ciències i Polítiques de Nutrició a Tufts, Lu Wang, revela que “les carns processades són un fort factor de risc per aquesta malaltia. A més, els aliments elaborats principalment amb ingredients industrials tenen un alt contingut en sucres afegits i baixes quantitats de fibra, factor de risc establert pel càncer colorectal”.
Els resultats van revelar diferències en la forma en la qual homes i dones consumeixen aliments altament processats i el risc de patir càncer associat. Entre els més de 206.000 participants, els investigadors van documentar 1.294 casos de tumor colorectal en homes i 1.922 en dones. En el primer cas, l’associació entre el consum d’aliments ultraprocessats i l’aparició del tumor pot provenir del consum d’aliments llests per al consum a base de pollastre, carn o peix. També es va observar un major consum de begudes ensucrades, com refrescs i sucs de fruita industrials. Pel que fa a les dones, aquesta associació no va ser evident, possiblement, segons, Wang, per la possible composició diferents l’aliments consumits per un sexe i l’altre.
El segon treball, basat en dades sobre hàbits alimentaris i informació de la salut de 22.895 italians (amb una edat mitjana de 55 anys i el 48% homes) entre 2005 i 2019, mostra que aquells individus amb una dieta que comptés amb més aliments processats tenien un 19% més de risc de mort per qualsevol causa i un 32% per malaltia cardiovascular que aquells que menjaven de forma sana.
Els investigadors d’ambdós estudis comenten que és necessari conscienciar la població sobre els riscos associats al consum d’aliments poc sans en grans quantitats i la seva necessària substitució per alternatives més saludables.