Unes 80 persones assisteixen a la jornada ‘Infància, malaltia i mort’ de la Fundació Enriqueta Villavecchia

jornada-infància-malaltia-i-mort

Prop de 80 persones es van reunir dissabte 7 d’octubre al Hub Social Barcelona per escoltar alguns dels principals experts en pedagogia de la mort i dol, durant la jornada “Infància, malaltia i mort” organitzada per la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.

La jornada ha volgut donar eines -especialment als professionals de l’ensenyament, als estudiants de magisteri i al personal dels centres educatius- per explorar i facilitar l’acompanyament emocional a l’alumnat amb malalties greus i donar una resposta adequada en casos com, per exemple, la defunció d’un menor. També es va parlar de la importància de la sensibilització i normalització de la mort en l’àmbit educatiu. Els ponents van ser Agustín de la Herrán (professor del Departament de Pedagogia de la UAM), Mar Cortina (psicopedagoga experta en didàctica de la mort i dol infantil, presidenta de l’associació Vida, Amor y Muerte), Àlex Prats (president de l’associació Pobles que cuiden) i Glòria Iniesta (mestra de primària i membre de l’associació APSAS per a la prevenció del suïcidi). Amb actes com aquest, la Fundació Villavecchia vol contribuir a millorar la formació de professionals de l’entorn educatiu per donar resposta a les necessitats de l’alumnat greument malalt i de les seves famílies, afavorir la inclusió educativa dels nens i nenes amb malalties greus, sensibilitzar sobre les malalties infantils greus i les seves implicacions, introduir la consciència de mortalitat en el procés formatiu de la infància, i fomentar valors de convivència, respecte, empatia i solidaritat entre l’alumnat.

També hi han participat Sisa López, sub-directora general de Planificació i Gestió d’Educació Inclusiva de la Generalitat de Catalunya; la Dra. Núria Pardo, presidenta de la Fundació Villavecchia, i Ana Belén Bautista, psicooncòloga de l’equip de cures pal·liatives pediàtriques de l’Hospital de Sant Pau.

És especialment destacable la satisfacció dels assistents (recollida en els qüestionaris de valoració), amb un 9,4 de nota mitjana de l’esdeveniment. Algunes de les valoracions han estat: “Una jornada concreta amb objectius molt ben definits, que amplia nous coneixements”, “Enriquidora professionalment i humanament”, “Tots els i les docents hauríem de tenir formació sobre pedagogia de la vida i la mort i sobre atenció en el dol”, “Jornada radicalment necessària”. 

Entrevista a Àlex Prats

Entrevista a Mar Cortina

Font: F. Enriqueta Villavecchia