Una injecció per combatre el càncer de pròstata

Quan un home compleix 50 anys, el càncer de pròstata apareix a l’horitzó de possibilitats , specialment si hi ha antecedents familiars. A partir d’aquesta edat, es recomana sotmetre els homes a proves urològiques de control per a la detecció primerenca de la malaltia, que és el segon tumor més freqüent entre els homes.

injecció per combatre càncer pròstata

A Espanya es diagnostiquen cada any 25.000 nous casos. Al Regne Unit moren 10.000 pacients anualment per la malaltia. Científics britànics de les Universitats de Bristol i Nottingham asseguren haver trobat una via per frenar el desenvolupament de la malaltia. El seu tractament consisteix a bloquejar amb injeccions la molècula SRPK1, imprescindible per al creixement dels tumors. En els assaigs amb ratolins en el laboratori han aconseguit ja fer-ho i creuen que no està lluny el moment de “poder apagar el càncer de pròstata amb una injecció”.

Els científics han injectat tres vegades a la setmana els ratolins amb una droga per aturar l’acció de la molècula SRPK. El tractament ha donat resultat en el moment que la progressió del càncer s’ha vist que s’aturava. Els tumors necessiten una aportació constant de nutrients de sang enriquida per poder créixer i expandir-se, i aquest procés no pot culminar sense la participació de la molècula esmentada, que permet al tumor formar nous vasos sanguinis.

“Els nostres resultats assenyalen un nou camí per tractar els pacients amb càncer de pròstata i podria servir també per a altres tipus de càncer”, assegura David Bates de l’equip de la Divisió de Càncer de la Universitat de Nottingham. També es creu que el tractament pot ajudar a fer front a la degeneració macular que ocasiona la forma més habitual de ceguesa.

Actualment el càncer de pròstata es tracta amb cirurgia, extirpant la glàndula, amb teràpia hormonal i amb radioteràpia, per atacar les cèl·lules tumorals. Però són encara tractaments agressius, amb efectes secundaris durs, com la incontinència urinària i la impotència.