Cada any es diagnostiquen prop d’un milió de casos de càncer de còlon a tot el món. A Catalunya, el 2016 se’n van diagnosticar 6.128 i van morir 2.600 persones a causa d’aquesta malaltia.
El 40% d’aquests càncers són agressius i s’estenen a altres òrgans com el fetge i els pulmons. Malgrat que existeixen tractaments com la cirurgia i la quimioteràpia per lluitar contra el tumor localitzat al còlon, encara no s’ha trobat cap teràpia eficaç per tractar els casos amb metàstasi. Un descobriment protagonitzat per investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB) i publicat a la revista ‘Nature’ pot capgirar aquesta tendència.
Els científics, encapçalats per l’investigador d’ICREA Eduard Batlle, han trobat una manera d’estimular el sistema immunitari del cos perquè ataqui i elimini el càncer de còlon en estadis avançats, una fase de la malaltia que en aquests moments té molt mal pronòstic. La utilització del sistema immunitari per lluitar contra els tumors, l’anomenada immunoteràpia, ha mostrat èxits prometedors els últims anys, sobretot en càncers de pell i de pulmó.
Els assajos que s’han fet fins a aquest moment amb càncers de còlon, però, només han donat bons resultats en un 5% dels casos. En aquest estudi, els investigadors de l’IRBB han identificat el factor que fa que les cèl·lules del sistema immunitari no puguin atacar el tumor i han sigut capaços de desactivar-lo en ratolins. Els ratolins utilitzats han representat quatre anys de feina de disseny genètic, una tasca de laboratori que ha liderat el primer autor del treball, l’investigador postdoctoral Daniele Tauriello.