Una eina desenvolupada a Catalunya permetrà personalitzar el tractament contra el càncer

El mètode creat per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona descobreix quines mutacions dels tumors són determinants per al desenvolupament de la malaltia

1627379150203_656x370

L’objectiu d’ajustar el tractament dels pacients de càncer i poder dedicar-los una teràpia personalitzada és més a prop gràcies a una eina d’intel·ligència artificial desenvolupada a lInstitut de Recerca Biomèdica de Barcelona.

L’equip liderat per la investigadora Núria López-Bigas ha creat un mètode computacional anomenat BoostDM capaç de descobrir, d’entre totes les mutacions que experimenta un tumor, quines són determinants per al desenvolupament del càncer.

A partir d’aquestes mutacions i basant-se en mètodes d’aprenentatge automàtic, l’eina avalua fins a quin punt el càncer pot créixer en un determinat tumor. Ho fa utilitzant dades de 28.000 genomes de 66 tipus de càncer, extretes de mostres donades per pacients i centres de recerca de tot el món.

“El més important és demostrar que si tenim prou dades d’un tumor determinat podem crear models molt acurats.”

L’avenç, publicat a la revista Nature, permetrà als oncòlegs tenir més informació per adaptar el tractament en cada cas, personalitzant-lo.