Una anàlisi de sang que és capaç de detectar 50 tipus diferents de càncer en estadis molt primerencs, abans fins i tot de presentar símptomes, segons un recent estudi d’un equip d’oncòlegs del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York.
La investigació, presentada en l’últim congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) celebrat a París, és pionera en el diagnòstic primerenc del càncer a través d’un test que detecta si hi ha presència en la sang de l’ADN tumoral circulant, derivat del tumor i present en el corrent sanguini encara que no hi hagi senyals de la malaltia en el pacient.
Foto: Freepik
L’estudi, coordinat per l’oncòloga Deborah Schrag, basa els resultats en una anàlisi de sang realitzada a 6.621 persones de més de 50 anys que no havien estat diagnosticades de càncer ni tenien símptomes de la malaltia. Del total dels voluntaris, 92 van donar resultats positius. Les proves posteriors van confirmar que només l’1,4% de la totalitat dels voluntaris presentaven tumors sòlids o càncer de sang, 35 persones en total. La resta, per tant, havien estat falsos positius.
Molts d’aquests càncers detectats es trobaven en una etapa molt primerenca de la malaltia i quasi ¾ parts es van tractar de formes que no se solen examinar de manera rutinària. Els tests van trobar dos càncers en una dona, que tenia tumors de mama i d’endometri. D’altra banda, es van identificar 19 tumors sòlids en teixits com el de mama, fetge, pulmó i còlon, i també càncers d’ovari i pàncrees, que generalment es detecten en una etapa tardana i tenen baixes taxes de supervivència.
Una vegada que el test va donar positiu es va trigar, de mitjana, menys de dos mesos a confirmar el diagnòstic positiu i prop de tres els negatius, principalment perquè els metges van repetir proves d’imatge als pacients que van donar negatiu uns mesos més tard. El desavantatge de la prova en sang és que els falsos positius poden conduir a una sèrie de procediments invasius i innecessaris en pacients que no tenen cap tumor, com ara endoscòpies o biòpsies.
Els oncòlegs han extret dels resultats que la detecció primerenca del càncer amb un simple test de sang obre una nova era per descartar la presència de la malaltia i millorar la mortalitat per càncer i la morbiditat, però no la incidència. A més, els investigadors remarquen la importància d’aquests tipus de tests per al diagnòstic precoç en càncers com el de pàncrees, intestí prim o d’estómac, en què encara no hi ha altres opcions de cribratge generalitzades.
La prova encara no està preparada per aplicar-se a la població en general, ja que necessita millores. En aquest sentit, l’any que ve es farà un altre estudi a més de 165.000 persones.