“La sang és com l’abocador del cos humà”, recorda Josep Tabernero, director de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Els metges porten dècades analitzant la sang humana a la recerca de senyals de la malaltia. Ara, en els albors de la medicina de precisió, quan es vol tallar un tractament a la mida de cada pacient, les mostres sanguínies cobraran encara més rellevància com a arma contra el mal que més mata al món desenvolupat: el càncer.
Més de la meitat dels pacients de càncer de còlon tenen una mutació que fa que no responguin a alguns tractaments. La setmana passada, a Barcelona, es va realitzar la presentació oficial d’una tecnologia que s’aplicarà als pacients: la biòpsia líquida per buscar en la seva sang senyals del tipus de tumor a què s’enfronta. El VHIO és ja el primer centre del món en què amb una mostra de sang es podrà conèixer si els que pateixen càncer colorectal amb metàstasi tenen o no la mutació del gen RAS. Aquesta informació és útil per poder predir com funcionarà un tractament en un cas concret.
Entre el 55% i el 65% dels pacients amb aquest tipus de càncer tenen la mutació i no responen a la teràpia amb cetuximab i panitumumab, que és eficaç per a altres variants genètiques. Fins ara, per obtenir aquesta informació, els metges necessitaven realitzar una biòpsia de teixit sòlid o un procediment quirúrgic amb què obtenir un trosset de tumor per analitzar-lo. Aquests procediments són invasius, incòmodes per al pacient i no es poden repetir amb freqüència. En una malaltia com el càncer, amb una gran capacitat d’adaptació a les circumstàncies i als tractaments, manejar informació actualitzada pot ser crític per a triar les eines de combat. L’aparició d’una mutació en RAS pot obligar a canviar el rumb d’un tractament que fins aquell moment estava tenint èxit.
La biòpsia líquida és menys invasiva i proporciona més informació sobre el càncer i més ràpid. Un altre dels avantatges de la biòpsia líquida, que no substituirà la sòlida sinó que la complementarà, és el temps necessari per obtenir els resultats, que serà de dos o tres dies. A més, segons va explicar Tabernero, la informació obtinguda de la sang “és més representativa del que està succeint en l’organisme que la d’una biòpsia d’un teixit concret”. La tecnologia necessària per desenvolupar aquest tipus de proves ha estat desenvolupada per la companyia Sysmex Inostics i serà implantada internacionalment per la farmacèutica Merck. Al costat del VHIO, ja hi ha altres 19 centres a Espanya que estan treballant amb aquestes dues empreses per implantar la tècnica en els seus centres.
Un d’ells és l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid. El seu cap d’Oncologia Mèdica, Eduardo Díaz Rubio, comenta que encara estan en fase d’investigació. “Encara no tenim el coneixement necessari per prendre decisions amb aquesta informació, perquè encara hem de validar que el que es troba a la sang és el mateix que trobem en les biòpsies de teixit“, apunta. No obstant això, assegura que “en pocs mesos la biòpsia líquida serà una realitat” i es convertirà en una millor eina “per saber quins són els pacients que realment s’estan beneficiant d’un tractament i no castigar un pacient amb un tractament que no funciona “.
Donada la seva sofisticació i la necessitat de personal amb una formació específica en biologia molecular per aplicar-la, la tecnologia no estarà present en tots els hospitals. Jesús García-Foncillas, director del Departament d’Oncologia de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, una altra de les institucions que ja està treballant amb Merck i Sysmex per aplicar la biòpsia líquida, explica que els pacients de centres on no es realitzi la prova també podran beneficiar-se d’ella. “Quan hi hagi un pacient amb càncer de còlon, i el seu metge vulgui saber si té el gen RAS mutat, podrà trucar a una línia calenta perquè li recullin la mostra de sang en un recipient especial i el portin al laboratori per analitzar-ho”, afirma .
Segons explica Belén Garijo, membre del Comitè Executiu de Merck, està previst que durant els propers tres anys la tecnologia estigui disponible en 50 centres de tot Europa. Per la seva banda, Fernando Andreu, president de Sysmex Inostics, assegura que la seva companyia ja treballa en el desenvolupament d’anàlisi per gens rellevants en la resposta a tractaments en càncer de pulmó i mama.