Un virus modificat genèticament, nova via per atacar el càncer de pàncrees avançat

L’assaig clínic en fase 1 liderat per l’ICO i l’IDIBELL mostra que l’administració del virus VCN-01 és viable i una possible nova eina en el tractament del càncer de pàncrees avançat

Quimio_HospitalDia.jpg_1365144984

Un virus modificat genèticament per tractar el càncer de pàncrees s’ha demostrat segur i ha generat activitat contra el tumor. El virus, dissenyat per l’empresa catalana VCN Biosciences, sorgida de l’IDIBELL, ha superat la fase 1 de l’assaig clínic en curs.

L’estudi l’ha liderat Ramon Salazar, cap de grup de recerca de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i membre del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa del Càncer (CIBERONC). S’ha publicat a la revista Journal of ImmunoTherapy of Cancer.

Els virus oncolítics són virus modificats genèticament per reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals. En aquest assaig s’ha demostrat la seguretat del virus oncolític VCN-01, i a més, s’han observat encoratjadors resultats preliminars de la seva activitat antitumoral.

L’assaig ha permès constatar que l’administració intravenosa del virus no desencadena efectes adversos importants i només s’han presentat, en alguns casos, febre o símptomes gripals que acaben revertint.

L’estudi s’ha fet amb pacients amb tumors sòlids avançats i, concretament, càncer de pàncrees. Tot i els avenços recents, els pacients amb càncer de pàncrees tenen una supervivència mitjana inferior a un any.

Ara, s’ha estudiat l’eficàcia que tindria la combinació del virus oncolític amb la quimioteràpia estàndard per a aquests pacients. Els resultats preliminars mostren que el virus és capaç d’arribar fins als tumors primaris i les metàstasis, que és actiu i que incrementa l’activitat del sistema immunitari contra els tumors. Així ho valora el doctor Salazar:

“Les dades obtingudes en aquest assaig clínic mostren la seguretat i el potencial de la immunoteràpia amb el virus VCN-01. Aquestes dades ja han estat revisades i s’espera poder començar un assaig clínic de fase 2 amb el mateix virus la segona meitat del 2022”.

Dificultats de l’administració intravenosa

L’ús de virus oncolítics és una opció molt prometedora i actualment n’hi ha dos d’aprovats per a ús clínic: oncorine, per a càncers de cap i coll, i T-Vec, per a herpes tipus 1 i melanoma.

Hi ha més de 42 assajos clínics amb virus oncolítics, però menys de la quarta part han avaluat les possibilitats de l’administració intravenosa.

Si bé l’administració intravenosa permet al virus arribar a totes les localitzacions, també presenta certes limitacions. D’una banda, el filtratge al fetge o la melsa redueix la disponibilitat del virus. D’altra banda, també augmenta les possibilitats de generar efectes col·laterals no desitjats.

El virus VCN-01, propietat de l’empresa VCN Biosciences, start-up sorgida de l’IDIBELL, aborda aquestes limitacions a través de dues modificacions genètiques clau. En primer lloc, expressa una proteïna de superfície que impedeix que el virus quedi retingut al fetge i que el dirigeix cap al tumor.

A més, expressa un enzim que degrada la matriu extracel·lular del tumor i facilita la propagació del virus pel tumor i l’acció del sistema immunitari.

La conclusió dels autors és que el tractament amb el VCN-01 és viable i té una seguretat acceptable. Per als autors, l’activitat clínica observada quan s’ha administrat en combinació amb quimioteràpia per tractar l’adenocarcinoma pancreàtic és encoratjadora i mereix posteriors investigacions.