Un test genètic redueix fins a un 14% la quimioteràpia en tumors de mama

La genètica dels tumors té la clau per teixir a mida un tractament personalitzat per a cada pacient. Fins ara, en càncer de mama, eren gairebé sempre els criteris clínics (l’anàlisi anatomopatològic del tumor) i biològics (edat de la pacient, grau i estadi de la malaltia) els que definien el risc de recidiva (reaparició) i decidien la conveniència de donar quimioteràpia a una dona recentment sotmesa a cirurgia de càncer de mama.

cancer mama

L’estudi genètic de les neoplàsies es reservava per a casos molt determinats, en els quals els resultats biològics generaven dubtes als facultatius a l’hora de prendre la decisió. No obstant això, l’estudi internacional MINDACT, que va presentar dilluns els seus primers resultats en un congrés de l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer, ha certificat l’eficiència dels estudis genètics per decidir la conveniència de donar quimioteràpia o no a moltes pacients.

La investigació va revelar que el test genètic MammaPrint és capaç de detectar que alguns tumors considerats d’alt risc de recurrència segons els criteris tradicionals, en realitat no ho són, pel que no seria necessari complementar la cirurgia amb quimioteràpia. Així, el MammaPrint podria reduir fins a un 14% els casos a què s’administra el tractament químic.

Els tests genètics no són nous en càncer de mama. De fet, ja s’han estudiat també les seves bonances a l’hora de predir el pronòstic del tractament. Però el que evidencia aquest estudi és l’eficàcia del test per detectar el risc de reincidència dels tumors i la seva capacitat per evitar quimioteràpies innecessàries.

“Intentem comparar l’anatomia patològica del tumor amb l’estudi dels seus gens per veure quin ens donava més informació sobre la neoplàsia i quant es podria estalviar en quimioteràpia. Analitzem l’agressivitat del tumor i en risc de recidiva de la pacient”, explica la doctora Isabel Rubio, responsable de la Unitat de Mama de l’Hospital Vall d’Hebron i portaveu del grup cooperatiu Solti, una agrupació mèdica que va coordinar l’estudi a Espanya.

Segons l’últim informe de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), el de mama és el quart tumor amb més incidència a Espanya i el primer a dones (25.215 casos nous el 2012). En l’estudi, en què van participar 11 hospitals europeus (nou d’ells espanyols), es van reclutar 6.693 dones que s’havien sotmès a una cirurgia de càncer de mama.

Els investigadors van avaluar el risc de recurrència de la neoplàsia a partir dels dos sistemes: per una banda, el MammaPrint, que analitza 70 gens del tumor i, d’altra banda, l’eina adjuvant! Online, que calcula en risc de recidiva en base als criteris clínics i biològics comuns. Els dos sistemes d’avaluació van coincidir a catalogar a 2.745 dones amb baix risc de reincidència i altres 1.806 amb alt risc. Però la dissensió entre les dues eines sorgir amb 592 pacients considerades de risc baix segons els paràmetres del adjuvant! Online i alta reincidència per al MammaPrint, i altres 1.550 de baix risc per al test genètic i elevat segons els criteris tradicionals.

De les 3.356 dones que van ser classificades segons els paràmetres tradicionals com a pacients d’alt risc de recurrència, el tractament d’acord al MammaPrint va reduir la prescripció de quimioteràpia en un 46%. En el grup de pacients que el test genètic considerava de baix risc i els criteris tradicionals de perill elevat de recidiva, l’estudi va demostrar que la supervivència a cinc anys sense metàstasi supera el 94%, independentment de si havien rebut quimioteràpia o no.

“Aquesta investigació dóna llum a canviar la pràctica clínica perquè és un estudi randomitzat de màxima evidència científica que demostra que amb el test pots evitar que moltes dones se sotmetin a quimioteràpia i als seus efectes secundaris i el resultat sigui igual de bo”, assenyala Ros. La investigació es publicarà les pròximes setmanes en una revista científica.