L’Hospital Clínic aconsegueix inactivar el mieloma avançat en sis de cada deu casos tractats d’un total de 30 pacients que han participat a la recerca. El tractament, el primer d’Europa per aquesta malaltia, demostra una eficàcia d’un 75% després d’un any
Esperança per als pacients de mieloma múltiple, el segon càncer més comú de la sang i considerat incurable avui dia. L’Hospital Clínic de Barcelona i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) han desenvolupat un segon tractament CAR-T, una teràpia gènica prometedora que s’ha mostrat eficient per fer retrocedir la malaltia en fase avançada i que rep el nom d’Ari-0002. El procediment, en què el pacient és el seu propi donant, és complex: s’extrauen i es modifiquen al laboratori els limfòcits encarregats de la resposta immunitària del pacient perquè reconeguin les cèl·lules tumorals i posteriorment se’ls reinjecta a la sang per fer reaccionar l’organisme i que aquest ataqui el càncer per si sol.
El tractament s’ha assajat en 30 pacients que no responien als tractaments convencionals –ja havien rebut una mitjana de quatre sessions de quimioteràpia o havien passat per un trasplantament de medul·la òssia– i un 75% d’ells manté la resposta positiva un any després de les injeccions (continuen vius i el càncer no dona senyals d’avanç). A més, un 60% aconsegueix la remissió completa de la malaltia. Per tant, el càncer esdevé indetectable.
Tot i que ja hi ha CAR-T comercialitzats per grans farmacèutiques, aquesta alternativa terapèutica és pionera a Europa perquè no n’existia cap contra el mieloma i, a més, és d’origen públic, finançada amb micromecenatge i produïda en l’àmbit estrictament acadèmic. “Suposarà un canvi substancial en la qualitat i l’expectativa de vida dels pacients amb aquesta malaltia”, assegura el director general del Clínic, Josep Maria Campistol. Al febrer, el centre ja va aconseguir un primer CAR-T (l’Ari-0001) per tractar pacients greus de leucèmia limfoblàstica de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps).
Així, fa poc menys d’un any que el Clínic es va convertir en el primer hospital a Europa a disposar d’un tractament d’aquestes característiques i aquest divendres n’ha presentat una segona fita, en aquest cas contra el càncer de medul·la òssia. Els resultats són tan esperançadors que el centre ja està en converses amb l’Aemps perquè la immunoteràpia deixi de ser experimental i es consideri de benefici clínic per als pacients dins del sistema públic de salut; és a dir, que també pugui rebre l’autorització d’ús excepcional. Des del centre confien que tota la documentació oficial estarà presentada a principis del 2022, perquè d’aquí mig any arribi el vistiplau de l’agència. Mentrestant, s’està reclutant un segon grup de 30 pacients per continuar amb els assajos.