Un nou test reduïrà 3600 biòpsies l’any per detectar el càncer de pròstata

Un nou test de detecció del càncer de pròstata, que ja està disponible a Espanya, aporta informació addicional a la dels mètodes tradicionals per descobrir aquesta patologia i reduir el nombre de biòpsies fetes als pacients. En concret, es calcula una disminució de prop de 3.600 biòpsies l’any.

Un nou test permet reduir les biòpsies en el càncer de pròstata
Laboratori de l’hospital clínic de Barcelona

Es tracta del test 4Kscore, desenvolupat per la companyia OPKO en col•laboració amb científics del Memorial Sloan-Kattering Center de Nova York, que ha estat presentat aquesta setmana a la seu de l’Associació Espanyola de Urologia (AEU). El càncer de pròstata causa a l’any 6.000 morts a Espanya i no és un dels més mortals a causa de les mesures de detecció primerenca que permeten que el 92% dels pacients sobrevisqui almenys cinc anys després de diagnosticar-li la malaltia.

En l’actualitat hi ha diversos mètodes que permeten la detecció primerenca, com els nivells de PSA (antigen prostàtic específic) en sang, el tacte rectal, així com les tècniques d’imatge, com les ressonàncies magnètiques i les biòpsies. Anualment, es diagnostiquen 20.000 nous casos, però en moltes ocasions, els nivells de PSA i uns símptomes determinats fan saltar les alarmes davant la possibilitat que el pacient tingui càncer, quan en realitat el que té és una patologia benigna que es detecta una vegada que se li ha realitzat una biòpsia.

Aquest nou test especifica la probabilitat que aquests símptomes siguin provocats per un càncer de pròstata d’alt grau, per la qual cosa, els uròlegs a Espanya tindran noves armes per afrontar la malaltia. La majoria de biòpsies són negatives Cada any es diagnostiquen a Espanya 20.000 nous casos de càncer de pròstata, però per arribar a aquesta xifra s’han realitzat prop de 60.000 biòpsies, 40.000 de les quals són negatives.

Amb aquest test el Clínic oferirà els resultats 10 dies després de rebre la mostra. Aquests biomarcadors es combinen amb l’edat del pacient i amb altres paràmetres clínics com la presència de nòduls o no en el tacte rectal, entre d’altres, a través d’un algoritme matemàtic que indica el risc de patir càncer de pròstata agressiu. Per fer el test, les mostres de sang dels pacients es remetran a l’hospital Clínic de Barcelona, on en deu dies aproximadament des de l’arribada d’aquestes es podrà donar un resultat. Tots els hospitals espanyols tenen accés al test i fins ara ho han fet els hospitals Miguel Servet de Saragossa i el de la Pau, de Madrid, així com uròlegs en consultes privades.